Банкоматите носят милиарди долари печалба

Комисионните при операции от „чужди” банкомати носят милиарди долари всяка година на банките, сочат проучвания.

Така например, само в САЩ през миналата година трите най-големи банки са спечелели от комисионни за подобни операции 6 млрд. долара, докато в Австралия сумата възлиза на $548 млн., според RateCity.com.au.

Много потребители теглят пари не от банкоматите на своите банки, а от чужди, които са най-близко до тях. Статистиката сочи, че 40% от транзакциите се падат именно на чужди банкомати, което прави комисионните доста щедър източник на печалби за банките, а за потребителите – допълнително финансово бреме, отбелязват анализаторите.

От 2009 година насам размерът на преките комисионни, налагани от банките на клиентите, расте. Но като цяло, общият обем на подобни комисионни е намалял, тъй като все повече хора ползват интернет и мобилно банкиране вместо банкомати.

Изследване на NL Financial и CNN Money в САЩ установи, че трите водещи банки в страната – JP Morgan Chase, Bank of America и Wells Fargo – са спечелили през миналата година 6 млрд. долара от комисионни за ползване на банкомати, или по $25 от всеки пълнолетен американец.

Средно 3-4 долара е комисионната за теглене на пари от чужд банкомат в САЩ. Хилъри Клинтън определи тези комисионни като лихварство, а нейният съперник Бърни Сандърс обеща, ако бъде избран за президент, да ограничи комисионните до 2 долара за транзакция.

Коментари по темата: „Банкоматите носят милиарди долари печалба”

добавете коментар...

  1. User

    Да, носят милиарди долари печалба на Бил Гейтса 🙂
    Вижда се “великият” Windows на екрана.

Коментар