Китай планира собствена цифрова валута

Китай крои планове за създаване на собствена цифрова валута, гарантирана от правителството, за разлика от свободните криптовалути, които не се привързани към реални ценности, стана ясно от изявление на висш представител на държавата на събитие на Международния съюз по телекомуникации.

По думите на Яо Цян, директор на Института за изследвания на цифровите валути към Народната банка на Китай, наличието на подкрепяна от държавата цифрова валута ще стабилизира националните валути и ще заздрави финансовото положение на страната. Цян уточнява, че това е негово лично мнение, но предвид поста, който заема, думите му разкриват намеренията на китайското правителство за бъдещето на криптовалутите, отбелязва CoinDesk.

Предимство на националната цифрова валута пред свободните криптовалути е в това, че правителството носи отговорност за нея, което поражда доверие у гражданите, подчертава Цян. Той говори също така за алтернативни подходи при отчитане на транзакциите с цифрова валута, различни от блокчейн технологията и разпределените регистри.

Оценявайки коцепцията за хибридна цифрова валута RSCoin на Банката на Англия, която съчетава в себе си елементи на разпределен и централизиран контрол, Яо Цян коментира, че националната цифрова валута не трябва да бъде ограничена до идеологията на блокчейн.

Ценността на криптовалутите от рода на биткойн идва на първо място от пазарните спекулации, смята още Цян. По неговите думи, би било катастрофа признаването на биткойн за реална валута. Но именно липсата на привързаност към реални ценности гарантира, че биткойн никога няма да стане реална валута, убеден е високопоставеният китайски чиновник.

Нещо повече, той смята, че използването на свободни криптовалути затормозява развитието на икономиката. Така например, максималният брой биткойни, които могат да бъдат добити, възлиза на 21 млн. монети. Освен това на всеки четири години броят на новите монети намалява двойно.

Показателно за плановете на Китай в сферата на новите валути е самото създаване на Института по изследвания на цифровите валути към Народната банка през юни тази година, оглавяван от Яо Цин. По-рано той беше технологичен директор на банката.

Коментари по темата: „Китай планира собствена цифрова валута”

добавете коментар...

 1. крипто

  почва се . . .

 2. Българин

  Аз съм минал на биткойн като единствено средство за разплащане и съм доволен.

 3. Anonymous

  Биткойна е горещ въглен – няма покритие
  Вземеш ли го веднага трябва да го обмениш в стока.

 4. Anonymous

  HЯMA битĸoйн

  Copc ĸoдa cмятa caмo в caтoши.

  21 000 000 *100 000 000 caтoшитa = 21*10^14 caтoшитa

  2100 тpил. caтoшитa
  2,1 квадрилиона сатошита

  2 100 000 млрд сатошита /7 млрд населени = 300 000 сатошита за всеки 1 човек на платетата

 5. Anonymous

  Биткойна НЕ съществува.

  Има само 2,1 квадрилиона сатошита
  ако 2,1 квадрил. не ви стигат не знам какво ще ви стигне.

 6. ха

  Bitcoin наистина не става за пари. На местата където го приемат, почти веднага след това го осребряват в реални пари. Иначе няма как да им излезе сметката, ако това, което си платил в един момент се окаже в пъти по-малко и не можеш само разходите за продукта/услугата да си покриеш.

 7. фют

  който има средствата за котрол той властва. но не е ли по добре никой да няма власт освен регулаторните закони който пази еднаквите права на всички без изключения. иначе няма как да има мир на този свят. едните ще имат възможности да учат, да си занимават с каквото си искат, да си присвоят всякакви титли, да се правят на тарикати, а голямото мнозинство да им ласкаят, да им служат, да им лижат. но докото има доброволни роби който им е страх да умрат достойно в битка, този световен ред ще продължи така, освен ако малцинство елити не си искат да си изтървават от голямото мнозинство който им исчерпва кислорода и замърсява околната среда.

Коментар