Разчитаме все по-малко на пари в брой

65% от българите имат доверие на трансакциите, направени с карта в чужбина (снимка: CCO Public Domain)

Българите не разчитат много на плащането в брой, когато пътуват извън страната, показва проучването Masterindex, проведено сред 1000 души в 28 града, съобщиха от картовия оператор.

Докато парите в брой са предпочитан разплащателен метод само сред 33% от българите, в Македония и Сърбия този процент е почти двоен – съответно 57% и 60%.

Когато става въпрос за преференции относно плащанията в брой или с карта, 80% от респондентите вярват, че основното предимство на картовото разплащане е удобството, а 37% от тях предпочитат да не взимат със себе си пари в брой, когато пътуват.

36% от българите, които използват и двата разплащателни метода, когато пътуват, предпочитат да не взимат пари в брой.  Те определят няколко основни ползи от разплащането с карти в чужбина – по-удобни за използване (79%), валидни навсякъде по света (43%) и по-безопасни (49%).

Потребителите, които разчитат основно на картовите разплащания, се чувстват комфортно, когато разполагат с допълнителни средства в брой (31%) или смятат, че използвайки карти, могат да следят по-ефективно разходите си (30%).

65% от проучените имат доверие на трансакциите, направени с карта в чужбина, само 9% мислят обратното, а 29% не са сигурни в отговора си. В сравнение със Сърбия и Македония, където доверието към картовите разплащания е съответно 50% и 60%, българите демонстрират високо доверие в този вид разплащателен метод.

„Българите са сред най-активните потребители на иновативни методи за разплащане на път в цяла Централна и Източна Европа”, коментира Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Косово и Албания.

Коментари по темата: „Разчитаме все по-малко на пари в брой”

добавете коментар...

  1. Chukovezer

    Не след дълго и чипенцето ще предложат…

Коментар