Плащанията с карти превишиха по брой тегленията на пари

Използването на банкови карти у нас е нараснало значително през първата половина на 2018 г., сочат данни на Сосиете Женерал Експресбанк. Ръстът се дължи и на нови технологии за гарантиране сигурността на разплащанията, подчертаха от банката.

Средната сума, похарчена на месец с една карта, възлиза на 106 лева, което представлява 28% увеличение, в сравнение с първите шест месеца а 2017 г. Ръстът при броя на плащания с карти е 34%. Наблюдава се видима промяна в потребителското поведение – през 2018 г. за първи път броят на плащанията с карти надвишава броя на тегленията на пари в брой.

Част от тази тенденция са нарастващите с бърз темп покупки онлайн, които дават няколко предимства на потребителите, вкл. повече удобство, по-богат избор, възможност за по-лесно и ефективно сравнение на цените на стоките и услугите.

Ръстът на електронната търговия обаче води и до по-големи рискове за кибер измами. Затова картовите оператори и финансовите институции търсят нови начини, с които да защитят плащанията.

„Един от основните фактори при онлайн разплащания е сигурността. Затова не е случайно, че увеличеният интерес на клиентите към картови разплащания в интернет се дължи и на наскоро въведената допълнителна сигурност чрез 3D динамичен код“, коментира Боян Дамянов, ръководител „Развитие на картов бизнес“ в Сосиете Женерал Експресбанк.

С развитието на електронната търговия онлайн плащанията стават все по-разпространени в Европа като цяло. По последни данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), общият брой разплащания по електронен път (с карта, прехвърляне на пари от една сметка в друга, чекове и т. н.) e нараснал с близо 8% за изминалата година, достигайки 134 млрд.евро.

Разплащанията с карта са скочили с над 11% миналата година и съставляват над половината от разплащанията по електронен път (52%), спрямо над 37% преди десет години, сочат още данните на ЕЦБ.

Данните за България кореспондират с общоевропейския тренд и дори нарастват с по-големи темпове. За сравнение – БНБ отчита 32% ръст на плащанията с карти в интернет за предходната година, а броят на извършените транзакции бележи увеличение от 38%.

Коментари по темата: „Плащанията с карти превишиха по брой тегленията на пари”

добавете коментар...

  1. ха

    Да превишили те, ама защото хората купуват и продават апартаменти масово!!! В магазините положението все още си е доста нормално и хората рядко използват тъпите карти. И често имат по-продължителни проблеми от броенето на стотинки, когато картата им нещо вземе, че не сработи (причините рядко са карта с изтекъл срок)… Тогава се стига до връщане на покупки и ходене до банка, което определено много по-голямо забавление за притежателите им. Пожелавам и на Бай-Хой да му се случи… Опс … не е точно така! Тогава гордите собственици на карти вадят портфейл тъпкан с едри банкноти.

  2. Гост

    Само, където НАП не признава плащането с банкова карта за банков превод. По новата наредба, когато се плаща с банкова карта през виртуален ПОС искат да се издава фискален бон. Никъде, е няма по света тази простотия. А банковата карта е само инструмент за идентификация. На практика се прави превод от сметката на клиента към сметката на търговеца.

  3. Бай Хой

    Бай Ганя пак последен на опашката. Аз от 2012 почти не използвам кеш. Сметки, наеми, заплати, магазини, всичко с карта. Само банички и тутмници си купувам в кеш. В магазините масово все още хората вадят портфейлите и почват да търсят и да броят стотинки че да им върнат цяла банкнота и по този начин бавят всички след тях.

Коментар