Европа ще догонва САЩ и Азия в 5G мрежите

В сложен период влизат доставчиците на оборудване за мобилни телекомуникационни мрежи. Причината за това е очакваното преминаване към 5G технология, според нов доклад на шведската компания Ericsson.

Търсенето на мрежово оборудване 4G, 3G и 2G ще намалява, а в същото време покупките на 5G оборудване ще станат устойчиви след не по-малко от две години. Телеком индустрията в момента се намира в подготовка за преход към мрежите от пето поколение.

Северна Америка и Североизточна Азия ще оглавят усвояването на 5G технологиите. Водещите оператори в САЩ ще започнат да предлагат 5G услуги още тази и по-настоятелно през следващата година.

За сравнение, първите комерсиални 5G мрежи в Европа се очакват по-късно през 2019 година. Голямото внедряване на мрежи от пето поколение в световен мащаб ще започне през 2020 година.

Според прогнозата на Ericsson, с 5G покритие ще бъдат обхванати 40% от населението на Земята през 2024 г. Броят на абонатите на новите мобилни услуги ще достигне 1,5 млрд.

Към края на текущата година броят на абонатите на мобилни услуги от всички поколения се очаква да достигне 5 млрд. Възходящата тенденция ще продължи и към 2024 г. в света ще има 8,9 млрд. мобилни абонати.

Коментари по темата: „Европа ще догонва САЩ и Азия в 5G мрежите”

добавете коментар...

  1. ха

    Saevar много точно го описваш. Колкото хората мислят по-икономично, толкова в по-богата страна живеят…

  2. Saevar

    прави ми впечатление че всичко е в бъдеще време, “ще оглавят усвояването на 5G”, “оператори в САЩ ще започнат да предлагат 5G” голяма част от щатите са още с ADSL та незнам те кога ще стигнат скандинавците, ние сме тук с по 1 гигабит домашна връзка и вече се правят тестове с 10 гигабита…

Коментар