Недостигът на чипове скоро ще удари… банковите ни карти

Кризата с чиповете може да доведе до проблеми за потребителите по отношение на разплащанията
(снимка: CC0 Public Domain)

След като доведе до дълъг списък от потърпевши индустрии, глобалният недостиг на чипове вече има нова жертва след смартфоните, автомобилите и смарт-звънците. Сега той застрашава един артикул, без който съвременното общество не може – картата, която използваме всеки ден за извършване на плащания.

Асоциацията за интелигентни плащания (SPA), търговско обединение на индустрията за карти и мобилни разплащания, предупреди, че затрудненията, които в момента засягат производството на полупроводници, вече достигат до някои производители на разплащателни карти. Въпросните са изправени пред трудности в осигуряването на необходимите компоненти за производство на картите.

За момента цялата технологична индустрия е наясно, че няма никакви признаци на приключване на кризата и няма и да има поне още една година. Това може да доведе до някои големи проблеми за потребителите, особено по отношение на разплащанията.

„Ако ситуацията не се подобри, ще липсват милиони карти. Проблемът ще има пряко въздействие върху потребителите по целия свят. Те няма да могат да получат банкова карта или да подновят съществуващата си карта. А без карта не може да плаща в магазина, нито онлайн, нито да теглите пари в брой“, заяви Жак Дюсерен, президентът на SPA, цитиран от ZDNet.

Платежните карти се използват за 90% от безкасовите транзакции. До 60% от онлайн плащанията също се поддържат от скъпоценните пластмасови пластини.

Всеки път, когато се отваря банкова сметка, трябва да се издаде платежна карта. Наред с това картите трябва да се подновяват редовно след изтичане на срока им на годност и да бъдат заменяни при спешни случаи, например ако се загубят или компрометират. Като цяло, казва SPA, всяка година по света се произвеждат и доставят три милиарда разплащателни карти.

По-голямата част от тези карти се наричат „интелигентни“, тъй като съдържат силно защитен чип, който съхранява данните, необходими за обработка на транзакция. Най-често срещаният стандарт за интелигентни разплащателни карти е широко използваният EMV (съкратено от Europay, MasterCard и Visa). Той се използва в цял свят за контактни, безконтактни и мобилни транзакции.

Следователно осигуряването на непрекъснато снабдяване с чипове за картите е от ключово значение както за бизнеса, така и за потребителите по целия свят.

През последните няколко месеца полупроводниковата индустрия беше засегната от тежък недостиг. Той е резултат от комбинация от фактори, сред които повишеното търсене на цифрови продукти като компютри и таблети по време на пандемията COVID-19, голям пожар в една от фабриките за производство на чипове, водната криза в Тайван и др.

Производителите на оборудване в индустрии, които силно разчитат на чипове, трябваше да забавят или дори да спрат някои от производствените си линии. Недостигът скоро започна да обхваща и други сектори – автомобилопроизводството, производството на домашни електроуреди и др.

Констатациите на SPA сега показват, че подобни проблеми вероятно ще засегнат производителите на интелигентни разплащателни карти през втората половина на 2021 г. и ще се влошат през 2022 г. „SPA очаква, че недостигът на карти през 2022 г. ще бъде много по-значителен, отколкото през първата половина на 2021 г.,“ каза Дюсерен.

Удължаването на срока на годност на съществуващите карти не е опция, обясни Дюсерейн, аргументирайки се, че това би направило картата по-уязвима за измами, освен че обърква клиентите.

Цялата полупроводникова индустрия ще трябва да промени приоритетите си, за да гарантира, че производителите на интелигентни разплащателни карти ще са снабдени с достатъчно количество, продължи експертът. И няма как да е иначе: ако потребителите нямат разплащателни средства, производителите на каквато и да било друга техника няма да има как да пласират стоката си, дори да успеят някак да се справят с недостига на чипове.

С други думи, вместо да разпределя ресурси за производители на оборудване, например в сектора на смартфоните, индустрията трябва да даде приоритет на разплащателните карти, които са по-критични за икономиката, съветва SPA.

„Прекъсването на издаването на банкови карти би имало незабавно отрицателно въздействие върху потребителите, търговците и банките. В ситуация на разпределение на капацитетите на фабриките за чипове разпределението на банкови карти трябва да има най-висок приоритет“, каза Дюсерейн. „SPA обръща внимание на проблема сега, защото в момента все още има време за подобряване на ситуацията, при условие че полупроводниковата индустрия промени своите приоритети.“

Коментари по темата: „Недостигът на чипове скоро ще удари… банковите ни карти”

добавете коментар...

  1. Ивайло

    намекват нещо за изцяло преминаване към криптовалута

  2. Ивайло Асенов

    Скоро ще но чипират и няма да има недостиг.

  3. Коце

    Плюсът, че сме с 20 години назад у нас е голям в случая! Кешовото разплащане е още на почит. Теглиш си от банката и парата в джоба.Нас кризата с чипове не ни интересува

  4. Смарт Звънци

    Ха ха ха

Коментар