Расте употребата на разплащателни карти

Българските картодържатели са все по-активни потребители на безналични плащания. Те използват по-често своите карти, отколкото преди няколко години, и правят положителни асоциации за разплащателните карти, сочи проучването MasterIndex България, проведено през август и септември 2009 г.

Повечето покупки с дебитни карти са за пазаруване на храна и дрехи (50%), както и за плащане на сметки за домакинството (38%). Картодържателите, които използват дебитни карти за теглене на пари в брой, са около 20%.

За сравнение, над 2/5 от картодържателите използват кредитните си карти за закупуване на храна и дрехи, а 25% плащат с кредитна карта сметките на домакинството.

Запитани къде още биха искали да имат възможност да плащат с карта, 35% от картодържателите в България посочват държавните и общинските институции за плащане на данъци. Други места, на които картодържателите посочват, че са необходими повече POS терминали, са кафенета и ресторанти (17%) и бензиностанции (16%).

Около 15% от картодържателите искат също да плащат с карта и на откритите пазари, докато 7% отиват още по-далеч, като подчертават необходимостта от възможности за плащане чрез POS терминал и в такситата.

Проучването на MasterCard Europe е проведено сред 1000 активни картодържатели. Анкетираните са представители на градското население, на възраст между 18 и 64 години.

Коментар