455 библиотеки получават ИТ оборудване и интернет

55 обществени библиотеки от 234 общини на страната са предложени за включване в първата фаза (Етап 2009) на Програма „Глоб@лни библиотеки – България". Програмата цели да насърчи модернизирането на библиотеките в цялата страна, за да подпомогне приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество.

Библиотеките-партньори ще получат достъп до интернет, компютърно оборудване и периферна техника. Те ще могат да се ползват от всички посетители на книжовните средища. Библиотеките ще получат и обучение за своите служители, обслужващи посетителите.

Очаква се библиотеките да разширят обхвата на предлаганите услуги, да станат по-привлекателни за хората и да играят по-значима роля в развитието на местните общности.

При избора на целевите библиотеки е следван принципът за балансирано географско покритие. Ключови критерии са също включването на възможно най-голям брой библиотеки, баланс между стремежа за по-голям брой обслужвано население и за посрещане потребностите на по-малките населени места, както и наличието на съпричастност и финансово участие от страна на общинските власти.

314 от предложените библиотеки са в населени места с население под 5000 жители.

Целевите библиотеки са избрани след преценка на изпълнението на основните им задължения и работата им с общността в последните години. Резултатите от преценката са разгледани от независими експерти, звеното за управление на програмата, 28-те регионални координатори на програмата и представители на ключовите партньори. Сред тях са министерствата на културата и на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Българската библиотечно-информационна асоциация, Националното сдружение на общините в Република България и ПРООН.

840 библиотеки от 245 общини кандидатстваха за включване в програмата на Етап 2009 г. Предложенията бяха подадени съвместно с общините, с което местната власт декларира дългосрочен ангажимент към програмата.

Общият бюджет на програма „Глоб@лни библиотеки – България" е 50 милиона щ.д. Това включва 15 милиона щ.д. грант от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс", дарение на софтуерни продукти на стойност 6 милиона щ.д. от Microsoft, както и насрещно финансиране на стойност 29 милиона щ.д. от централния и местните бюджети в България.

Планира се общо 900 обществени библиотеки да получат ИТ оборудване за посетителите. Освен това 3000 служители от тези 900 и други 700 библиотеки ще преминат цялостна обучителна програма в периода 2010-2012 г. Програмата ще включи библиотеките в дейности по застъпничество, връзки с обществеността и фондонабиране, разгласа на новите услуги за посетители и работа в мрежа.

Набирането на кандидатури от библиотеките и общините за включване във втората фаза на програмата (Етап 2010) ще започне през февруари 2010 г.

На сайта на програма „Глоб@лни библиотеки – България" е достъпен пълният списък на библиотеките, предложени за включване в първата фаза Етап 2009. 

по темата: „455 библиотеки получават ИТ оборудване и интернет”

добавете коментар...

  1. vento

    Това си е истински мобилен нет – какво му е истински мобилното като си вързан да го ползваш само в една шепа градове и то само най-големите, я иди в Родопите да те видя какъв мобилен нет ще извадиш там….

  2. petia

    gotino suvpadenie… :))) i az sujalqva 4e kusno razbrah za tqh:)

  3. ...

    хаха как позна:) всъщност аз не знам за други де хаха…
    Разликата е се усеща доста… Това си е истински мобилен нет…

  4. petia

    da ne si na maxtelecom???

  5. ....

    Олиии… нета!!! Защо ми напомни;) Имам болезнен спомен от мобилния нет на единия от операторите… и по-точно от фактурата… За съжаление открих късно топлата вода – wimax нета… и ест си платих за недоглеждането

  6. petia

    Imam 4uvstvoto 4e 6te si pla6tame za tezi uslugi 20 godini posle mogat da stanat bezplatni… osobeno za net-a…

  7. ...

    vqrno e… brat mi u4i USA i tam na tazi extra dori ne obru6ta vnimanie… vsi4ko e bezplatno… ot i-net do, parkingi, stolove i pro4ie

  8. мастермайнд

    страхотна новина. Пак сме закъсняли естесвено…

Коментар