Android загърбва ключов формат, ще страда Windows 11

Android приложенията ще станат по-оптимизирани за различни устройства с новия формат AAB
(снимка: CC0 Public Domain)

Google планира да въведе нов файлов формат за Android приложенията – AAB, вместо обичайния APK. Преходът ще започне през август 2021 г. и това се тълкува от наблюдателите на пазара като сериозен удар за Microsoft и новата операционна система Windows 11, която има вградена поддръжка на APK файлове.

В блог публикация разработчиците на Android обявиха, че APK форматът ще остане в миналото, отстъпвайки място на новия формат AAB. Android използва APK (съкратено от Android PacKage) още от 2008 г. Това е фундаментална промяна за мобилната платформа, която касае както разработчиците, така и потребителите, свикнали в продължение на 13 години да инсталират приложения ръчно, заобикаляйки магазина Google Play.

APK форматът е ZIP архив, който съдържа файловете на приложенията. Те могат да бъдат отворени от всеки съвременен архиватор. AAB, от друга страна, не може да се отваря от архиватор. За да работите с него, ви е необходим специализиран софтуер, например Google Android Studio.

Google представи публично формата AAB (Android App Bundle) през май 2018 г. на годишната си I/O конференция. Новият формат не стана задължителен за програмистите, но сега Google ще наложи принудителен преход към него, считано от август 2021 г.

Разработчиците на Android посочват няколко предимства на AAB пред APK. Основното е опростената софтуерна оптимизация на приложенията за различни устройства. Програмистите вече не трябва да се занимават с ръчна оптимизация. С преминаване към AAB тя ще бъде напълно автоматизирана и целият процес ще се осъществи от страната на Google Play.

Освен това приложенията ще заемат с около 15% по-малко място в паметта и инсталирането им ще бъде много по-бързо. AAB е вид модификация на APK. Google просто премахва ненужните парчета код от файла, в зависимост от това на кое устройство се изтегля приложението, поясняват разработчици.

Твърди се, че авторите на приложения няма да се сблъскат с трудности при превода на своя софтуер в новия формат. По принцип, става въпрос за избор на различен вариант по време на компилирането.

Решението на Google да премахне APK файловете може да повлияе отрицателно на темповете на възприемане на новата операционна система Windows 11 за настолни компютри. Една от ключовите характеристики на тази платформа е именно поддръжката на Android приложения.

По време на анонса на 24 юни представители на Microsoft заявиха, че Windows 11 ще предостави на потребителите възможност да инсталират самостоятелно програми за Android, взети от всеки източник. Microsoft обяви поддръжка на APK формата, но не обели и дума за AAB .

Несъмнено това ограничение ще намали значително броя на Android програмите, които потребителите могат да инсталират ръчно в Windows 11, без да използват магазините за приложения.

Коментари по темата: „Android загърбва ключов формат, ще страда Windows 11”

добавете коментар...

  1. Роско

    Защо това да е проблем за бъдещия Уиндоус. Нали новият формат се въвежда в името на съвместимоста. Въпрос на допълнителен софтуер е, който до колкото разбирам, трябва да прибави кода за съответното устройство, на което ще се инсталира приложението.
    Въпрос на време е да видим дали това е реален удар по Уиндоус, Хармони и черните магазини за приложения или отново ще се заобиколят всички “бариери” 😉

  2. Роско

    ААB- Android App Bundle
    В статията е написано.

  3. Неразбрал

    Не разбрах последно AAB или AAV?

  4. Anonymous

    G. се капсулова(началото на края на G.)

  5. :)

    Микромеите не случайно казаха, че андроидните приложения ще са съвместими с Amazon store а не с Google Play Store.

Коментар