Intel разработва 3-нм процесори, възлага ги на TSMC

Макар че все още изпитва трудности с 10-нм технология, Intel вече разработва 3-нм чипове
(снимка: Walden Kirsch/Intel Corporation)

Intel и Apple се очертават като първите компании, които ще поръчат на тайванската TSMC производство на чипове по 3-нанометрова технология. Двете фирми вече тестват процесори, проектирани по новата норма. Комерсиалното производство се очаква да започне през втората половина на 2022 г.

В момента най-модерната технология, усвоена в серийно производство, е 5-нанометрова. По нея TSMC произвежда системи на чип (SoC) за последното поколение iPhone смартфони на Apple.

Инженерите на TSMC са изчислили, че преминаването към 3-нм технология ще увеличи производителността на чиповете с 10-15%, като същевременно ще намали консумацията на енергия с 25-30%.

Първият продукт с 3-нм процесор вероятно ще бъде таблет iPad, съобщи Nikkei. Очаква се следващото поколение на iPhone, което трябва да излезе през 2022 г., да използва процесори, произведени по преходна 4-нм технология.

Intel си сътрудничи с TSMC по поне два 3-нм проекта, единият фокусиран върху процесори за лаптопи, а другият върху сървърни процесори. Очаква се серийното производство на тези чипове да започне не по-рано от края на 2022 г.

Предполага се, че Intel се е обърнал към TSMC като временна мярка, докато не стане готов със собствена модерна технология. Компанията отложи пускането на 10-нм процесори Xeon от края на тази година до второто тримесечие на следващата, а въвеждането на 7-нм технология – за 2023 г.

Същевременно, конкурентът AMD възнамерява да възложи на TSMC производството на 5-нм процесори за преносими компютри през следващата година. TSMC ще пусне и първите сървърни процесори на Nvidia, използващи 5-нм технология, които трябва да се появят в началото на 2023 г.

Коментари по темата: „Intel разработва 3-нм процесори, възлага ги на TSMC”

добавете коментар...

  1. Филанкишията

    Този път ще пропусна да коментирам Фофачката,всички си го знаем…

    Присъединявам се към повечето коментиращи. Това са чисто маркетингови пинизи.
    Много нагло се опитват да ни работят.
    Някои обече ги разбираме тези неща.

    Да бяха обяснили:КОЕ ТОЧНО е 3 нм?
    Дължината на отделен транзистор ? Дължината на гейта му?
    Или … нещо друго …

  2. Фофу

    Ами нженере, наблагай на Елбрус-а. Там няма лъжа и измама.

  3. инж. Петков

    До Станислав, пишеш нещо и същевременно не казваш нищо. Браво точно както политик и депутат на щатна заплата си!

    Сега сериозната част производството е силно затруднено физически ефекти и дефекти спъват прехода и производствените процеси. Първият коментар за съжаление е напълно верен. Сматрфони и друга електроника си ЗАИГРАВАТ С нано-метри които нямат нищо общо с реалността и са ЧИСТА СКАНДАЛНА МАРКЕТИНГОВА ИЗМАМА за която би трябвало да бъдат заведени под съд и Европейски санкции. РЕАЛНО 3-нанометрова технология е физическия край и лимит на силициевата електроника SiO2 силициев диоксид са атоми един силиций и два кислород и става 1+2 = 3 nm. Който се интересува сериозно може за справка да провери по-рано от 2030 няма да пуснат производство масово на истински 3 нанометра, а вместо това ще въртят и лъжат хората с маркетингови номерации.

  4. Станислав

    Доста си далече от истината, да “нанометрите” не са това което бяха но все още имат огромно значение

  5. за съжаление

    Има подробна статия, която разясняваше нанометрите под 14 нм вече тези числа играят само маркетингова роля и са престанали да съответстват на каквито и да било физически размери тоест една цифричка продуктова серия, за вървят продажбите и маркетинга.

Коментар