Intel изнася производство на Atom и Xeon чипове към TSMC

Atom процесорите на Intel вероятно ще се произвеждат от тайванската TSMC
(снимка: Intel)

Не е тайна, че Intel възнамерява да възложи производството на редица свои продукти на външни изпълнители. Най-често се спряга името на тайванския чипмейкър TSMC като възможен изпълнител на поръчките. Според последни информации, тя ще произвежда процесори от серията Atom и Xeon.

За това свидетелства обява за работа, публикувана на официалния уебсайт на Intel, според която търсеният лидер на екип за разработка ще играе ключова роля в проектирането и интеграцията на производствените процеси на Atom и Xeon SoC, използвайки технологии на Intel и TSMC.

Това е ясен знак, че Intel планира партньорство с TSMC в производството на посочените процесори, в допълнение към Xe-HPG GPU и Xe-HPC. В момента американската компания произвежда няколко версии на Atom и Xeon в собствените си заводи.

Като се има предвид, че съвременните Xeon процесори използват ядра с висока производителност (с всичките им прогресивни инструкции като AVX-512) и се продават на високи цени, може да се предположи, че не е особено разумно Intel да ги възложи на „трети страни”, тъй като тези чипове са важни за възстановяване на разходите, коментира Tom’s Hardware.

Специализираните Atom SoC на Intel не са точно евтини, но разчитат на ядра с ниска мощност и са по-малко сложни от Xeon CPU или SoC. Ето защо те се считат за по-вероятни кандидати за аутсорсинг.

По-рано тази година Intel представи чип Snow Ridge с 24 ядра Tremont, предназначен за базови 5G станции. В допълнение, компанията пусна процесори от серията Xeon D с ядра Skylake-SP, проектирани да работят с мрежови приложения и системи за съхранение. Досега обаче Intel не е обявил нито една SoC Xeon с ядра Atom с ниска мощност.

Коментар