Близо 40% спад на обявите за работа през ноември

Дори и в стабилния ИТ сектор вече намаляват обявите за работа
(снимка: CC0 Public Domain)

Предложенията за работа през ноември са били с 22% по-малко от тези през октомври и с цели 39% по-малко в сравнение с ноември 2019 г., сочи актуалният месечен анализ на JobTiger за динамиката в броя на публикуваните обяви за работа във водещите сайтове у нас.

След обнадеждаващите данни за пазара на труда от август и особено от септември, когато новите предложения на работодателите почти бяха достигнали нивата си от преди пандемията (разликата беше 7%), през последните два месеца тенденцията е на траен спад, коментира данните JobTiger.

Анализът за ноември показва, че броят на обявите е намалявал осезаемо с всеки изминал ден. Резултатът е 36% по-малко предложения през изминалия месец спрямо нивата от февруари, т.е. преди официалното обявяване на пандемията от коронавирус. Засега най-осезаем остава спадът в предложенията за работа, регистриран през март месец – 51%.

За първи път от началото на коронакризата у нас се отчита спад на публикуваните обяви във всички отрасли, дори и в традиционно процъфтяващата ИТ индустрия. За разлика от месец октомври, когато единствено в сектор ИТ се наблюдаваше ръст на предлагането на работа, през ноември и в този отрасъл има спад (-1%).

Според анализа, най-засегнат продължава да е секторът „Хотелиерство и ресторантьорство” – с повече от двоен спад (-56%) на обявите, следван от секторите „Търговия и продажби” (-27%) и „Логистика/транспорт” (-25%). При останалите отрасли намалението е както следва: „Административни дейности” – 20%, „Строителство” – 18%, „Счетоводство, одит, финанси” – 18%, „Здравеопазване/фармация” -15%, „Производство” – 14% и „Маркетинг” – 8%.

Подобно на предходните месеци, въпреки значителния спад, секторът „Търговия и продажби” е с най-голям дял от новите предложения за работа (20% от всички обяви), следван от „Производство” (17%) и сектор „ИТ” (16%). Секторът „Административни дейности” изпреварва  с 1% предложенията в отрасъл „Логистика /транспорт”, като съответно тези браншове са със спад от 10% и 9%.

Във всеки от водещите областни градове броят на предложенията е намалял с приблизително една пета: София (-22%), Пловдив (-24%), Варна (-22%), Бургас (19%), Русе (-19%) и Стара Загора (-20%). Дяловото разпределение на обявите в тези градове през ноември се запазва същото като през октомври, като предложенията за София представляват почти половината от предлагането за страната (47%).

JpbTiger очаква негативната тенденция на пазара на труда да продължи и през последния месец на 2020 г.

Коментар