Обявите за работа намаляват, но не и в ИТ сектора

ИТ секторът остава островче, където все още предложенията за работа не намаляват
(снимка: CC0 Public Domain)

Негативната тенденция в динамиката на публикуваните обяви за работа у нас продължава, като изключение прави само ИТ секторът, сочи регулярното месечно изследване на JobTiger.

За „Хотелиерство и ресторантьорство” предложенията са намалели с 43%, за „Строителство” със 17% и за „Търговия и продажби” с 16%. Въпреки значителния спад, секторът „Търговия и продажби” продължава да представя най-големия дял от предложенията за работа (22% от всички обяви), следван от „Производство” (15%) и „IT” (12%).

Обявите за работа в София са били с 10% по малко през октомври спрямо септември. Според данните от изследването на JobTiger, спадът на новите предложения в други големи областни градове е съответно: за Пловдив – 15%, за Варна – 19%, за Бургас – 22%, за Русе – 9% и за Стара Загора – 18%. Почти всяко второ публикувано предложение през разглеждания период е за работа в София (48%), сочи статистиката.

Цялостната равносметка в цифри за изминалия октомври показва, че спрямо септември общият брой на публикуваните обяви за работа е намалял с 13% (като особено чувствителен е спадът в последните дни на анализирания период). За октомври 2020 г. предложенията за работа са с 24% по-малко от тези за октомври 2019 г., а броят на обявите за изминалия месец е с 19% по-нисък от нивото им преди коронакризата у нас.

Големият брой потвърдени случаи на COVID-19 през последните седмици, налагането на ограничителни мерки за овладяването на заразата и чисто човешките притеснения превръщат назначаването и обучението на нови кадри и осигуряването на безопасна здравословна работна среда във все по-голямо предизвикателство за много от компаниите. JobTiger очаква още по-динамични времена за пазара на труда в страната.

Коментар