Дигиталните умения се ценят повече след Covid-19

Работодателите търсят служители, които ще създадат усещане за общност в екипа
(снимка: CC0 Public Domain)

Пандемията от коронавирус оказа драстично въздействие върху пазара на труда по целия свят. Особено тежки са предизвикателствата за хората, останали без работа, и те често се чувстват обезсърчени от по-високата конкуренция при търсене на нова такава.

Какви основни умения ще търсят работодателите в служителите си след COVID-19 пандемията? Отговор на този въпрос дава ръководство на HR компанията Adecco Group, което се базира на опит и наблюдения над работодателите в 60 пазара.

Адаптивност и устойчивост

Работодателите са изправени пред задачата да търсят баланс в оперативното управление между нивото на персонала и разходите за труд. Заради това гъвкавото работно време става все по-популярно, а очакванията към служителите са да могат да се справят с променящата се работна среда и задължения.

Има компании, които са изправени пред трудни решения и много от тях се борят да продължат да функционират седмица за седмица. Затова работодателите търсят екипни играчи, които могат да допринесат при трудни обстоятелства и да работят самостоятелно, когато е необходимо. Устойчивостта е способността на служителите да се справят с промените, когато се случат, и да поддържат една и съща работна етика.

Търсещите работа, които демонстрират тези качества, несъмнено ще бъдат предпочитани на пазара на труда. Затова е препоръчително в автобиографията или мотивационното писмо да се изтъкват лични качества като: адаптивност, устойчивост, гъвкавост и кооперативност.

Дигитални умения и аналитичност

Работното място става все по-фокусирано върху технологиите и вече наистина напредваме към напълно осъзната дигитална ера. Разбира се, това означава, че компютърните умения са не само норма в момента, но се изискват и умения, които са много по-технически. Администрирането на уебсайтове, програмирането и управлението на бази данни сега са силно желани от работодателите.

Затова  е хубаво търсещите работа да надградят своите компютърни умения. Съществуват много безплатни онлайн видеа дори в YouTube, с които всеки може да повиши техническите си и дигиталните си познания и да ги добави в своето CV.

Лидерски умения

Работодателите търсят служители, които ще създадат усещане за общност в екипа, дават пример и работят за постигане на общата фирмена цел. Едно от най-добрите неща, които кандидатът за работа може да направи, е да прикачи мотивационно писмо и да обясни защо е ентусиазиран да работи за дадената фирма. Със сигурност това ще го отличи от останалите кандидати.

Емоционална интелигентност

Екип, който се справя добре въпреки различията между хората, е пример за високо ниво на емоционална интелигентност на хората в него. Едно от ключовите съображения на работодателя в процеса на наемане е къде се вписва кандидата в настоящия екип и колко добре ще се интегрира. Затова кандидатите трябва да се стремят да демонстрират, че са професионални, учтиви, вежливи и добросъвестни, когато изпълняват работните си задължения.

Емоционалната интелигентност понякога се бърка с това да можеш да показваш емоции открито. Всъщност е точно обратното – става дума по-скоро за мъдростта да знаеш кога да показваш емоции и кога не е подходящо.

COVID-19 все още може да бъде с нас през следващата година (или дори години напред), така че намирането на работа сега няма да бъде лесно начинание. На търсещите работа се препоръчва да актуализират автобиографията си, да оценят набора си от умения спрямо нуждите на работодателите и след това да се позиционират като кандидат, от който работодателите се нуждаят.

Коментари по темата: „Дигиталните умения се ценят повече след Covid-19”

добавете коментар...

  1. :o)

    емоционална интелигентност е да си мълчиш докато шефа ти който не разбира от материята ти вдига пара, но е поставен там защото е удобно вярно куче на някой, а не за да разбира от работата , която трябва да се върши 🙂

Коментар