Huawei вероятно е продала бранда Honor

С бранда Honor се продават по-достъпни като цена устройства на Huawei
(снимка: CC0 Public Domain)

Слуховете за продажба на бранда за смартфони Honor, които циркулират в интернет от известно време, изглежда са верни. Според последни информации, Huawei е продала Honor на новосъздадено смесено предприятие с държавно участие.

Журналист от тематичния портал Android Headlines се е свързал за коментар по темата с представител на Honor, откъдето е получил отговор, че „Honor засега няма коментар”. Това е горе-долу потвърждение на сделката, коментира авторът на публикацията.

Компаниите обикновено отричат ​​подобни слухове, когато медиите се обърнат директно към тях, но думата „засега” в отговора на Honor сякаш потвърждава продажбата. Твърди се, че новосъздадената смесена фирма ще се стреми към IPO (първично публично предлагане на акции) след три години.

Очаква се сделката да бъде обявена около датата 20 ноември. Тя е сключена с предпоставката, че новата компания може да купува и използва 5G чипове.

Honor е основана и притежавана от Huawei, като продава по-достъпни варианти на смартфоните и носимите устройства на китайския гигант. Двете компании също имаха навика да продават един и същ продукт с различна марка.

Honor беше доста успешен проект на Huawei, но санкциите от САЩ повлияха на бизнеса на компанията. Именно те може да са причина за продажбата на бранда.

Има очаквания, че новият президент на САЩ може да промени нещата около Huawei, но в момента нищо не е сигурно. Администрацията на Тръмп предприе редица ограничения срещу Huawei с аргумента, че националната сигурност е в опасност.

Huawei беше възпрепятствана да използва услугите на Google на своите устройства, както и да развива своите процесори. Недостъпни за компанията станаха и редица други хардуерни компоненти. Това засегна както Huawei, така и Honor.

Какво ще се случи с Honor от този момент нататък предстои да видими. Информацията за продажбата на компанията все още не е официално потвърдена, но се очаква това да стане около 20 ноември.

Коментар