САЩ сложиха в черния списък фирми, свързани с Huawei

САЩ затягат обръча около Huawei със санкции срещу свързани фирми
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на търговията на САЩ обяви вчера, че ще ограничи допълнително достъпа на Huawei до американски технологии. Според прессъобщението, Huawei е успяла да заобиколи забраната за купуване на произведени в САЩ компоненти чрез други компании.

САЩ вкарват в черния списък още 38 фирми в 21 страни по света, за които се твърди, че имат директни връзки с Huawei. Тези компании са използвани от Huawei за закупуване на американски компоненти, казват от министерството.

След ограничаване на достъпа на Huawei до американски технологии, компанията и и нейни представители са работили чрез „трети страни”, за да се сдобият с желаните технологии, гласи официалната позиция на САЩ.

„Това подкопава интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ. Нашите действия демонстрират постоянната ни ангажираност за ограничаване на възможностите на Huawei”, коментира американският търговски секретар Уилбър Рос.

Всички санкционирани фирми са дъщерни дружества на Huawei, които работят извън Китай, включително центрове за проектиране и облачни услуги, както и някои от центровете на компанията за научни изследвания и разработки в Европа.

Коментари по темата: „САЩ сложиха в черния списък фирми, свързани с Huawei”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Хайде безродника скоро не беше чел лекции на тема … бяха “свободни”, сега станаха отворени.

    Хайде не се занимавайте с теми за които очевидно нямате мозък, освен да взимате рубли за да плюете в посока запад и да възхвалявате на изток.

    Другара ви Путин нали купува от Хуйвей та се пушек вдига, не могат да му насмогнат. Или и той не щеше. Но тези страна на въъпроса е табу за рубладжийте. За другара Путин само възхвали … ако искаш рубли.

  2. Българин

    Видя се какво значи “отворени пазари” за САЩ. Ако САЩ продават и васалите купуват – това е отворен пазар. Ако някой друг продава на васалите на САЩ – това вече не е отворен пазар, а риск за сигурността им.

  3. Тръмпна

    Вчера Huawei, днес всички свързани с Huawei … утре? кого? За всеки има Видовден!

Коментар