Санкциите срещу Huawei удариха чип индустрията на САЩ

Атаката на правителството на САЩ срещу Huawei вреди на американските чипмейкъри, акциите им падат (снимка: CCO Public Domain)

Вкарването на Huawei в черния списък на правителството на САЩ вреди на американските фирми за чипове, твърди анализ на CNBC. Акциите на редица компании за полупроводници се понижиха в резултат на търговската война.

Чип индустрията в САЩ беше силно засегната през последния месец, след като администрацията на президента Доналд Тръмп постави Huawei в черния списък – действие, което повдигна призрака на по-широки ограничения за достъпа на китайски фирми до американски технологии.

Полупроводниковият сектор е един от най-големите износители на технологии от САЩ, а Китай е важен пазар, тъй като производителите на електроника разчитат на американски чипове.

Миналия месец Тръмп подписа заповед, която разрешава на търговския секретар Уилбър Рос да блокира транзакции, свързани с информационни или комуникационни технологии, които „представляват неприемлив риск” за националната сигурност на САЩ.

След това Huawei бе включена в черен списък, който изисква от американските фирми да получат разрешение от правителството, за да продават чипове и други технологии на китайския гигант за мрежово оборудване и смартфони.

Този ход засегна бизнеса и цената на акциите на компаниите за чипове в САЩ. Няколко борсово-търгувани фонда (ETFs), които следват полупроводниковия бизнес, се представиха по-лошо от Nasdaq Composite през последния месец.

Акциите на Direxion Semiconductor Bull 3X ETF, доминиран от Qualcomm и Texas Instruments, отбелязаха спад с повече от 34% през май, докато  ProShares Ultra Semiconductors, доминиран от акциите на Intel, е намалял с близо 25%.

Други ETFs, свързани с чип индустрията, също бележат спад през май. За сравнение, Nasdaq Composite е намалял само със 7,4% през последния месец.

Междувременно, някои от доставчиците на Huawei в САЩ заявиха, че поставянето на китайската фирма в черния списък ще се отрази на финансовите им резултати. Qorvo, Skyworks и Lumentum понижиха прогнозите си за приходите за текущото тримесечие. Акциите на Qorvo са с 13,6% по-ниски този месец, докато ценните книжа на Skyworks и Lumentum поевтиняха съответно с близо 20% и 28,5%.

Себстиан Хоу, анализатор в CLSA, който се фокусира върху пазара на полупроводници, коментира, че акциите на чипмейкърите са се повишили през първите няколко месеца на годината с надеждата, че САЩ и Китай ще постигнат търговска сделка, но са паднали след като не е постигнато споразумение.

Натежава допълнително и вкарването на Huawei в черния списък. Инвеститорите се притесняват за търсенето през втората половина на 2019 г. и променят плановете си.

Междувременно Китай изготвя свой черен списък от „ненадеждни субекти”, които биха могли да навредят на интересите на местните фирми. Все още няма съобщения за чужди компании в списъка, но са налице опасения, че тази мярка на китайското правителство може да е насочена към американски фирми, вкл. производителите на чипове.

Китай също така развива своята собствена индустрия за производство на полупроводници, за да намали зависимостта си от САЩ. Това може да отнеме много време, но в крайна сметка да навреди на американските производители на чипове.

Коментари по темата: „Санкциите срещу Huawei удариха чип индустрията на САЩ”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  First Trust NASDAQ-100-Technology Sector Index Fund (QTEC) (-11%) за 30 дни

  P/B 4.62
  P/S 4.01

  Top 10 Holdings (28.78% of Total Assets)

  Name % Assets

  Qualcomm 3.67%
  AMD 2.86%
  NetEase 2.83%
  Autodesk 2.81%
  Facebook A 2.81%
  Microchip Technology 2.80%
  Cerner Corp 2.77%
  Cadence Design Systems 2.75%
  Lam Research Corp 2.75%
  NXP Semiconductors 2.73%

 2. Anonymous

  (IYW)iShares U.S. Technology ETF (-14%) за 30 дни

  Top 10 Holdings (62.91% of Assets)

  Name % Assets

  Microsoft 16.56%
  Apple 14.73%
  Alphabet Class C 6.05%
  Alphabet A 5.98%
  Facebook A 4.72%
  Cisco 4.04%
  Intel 3.75%
  Adobe 2.49%
  Oracle 2.42%
  Salesforce.com 2.17%

 3. Anonymous

  (IYW)iShares U.S. Technology ETF (-14%) за 30 дни

Коментар