Volkswagen влага милиарди в дигитална трансформация

Volkswagen планира мащабни инвестиции в цифровизация на производството (снимка: Volkswagen)

Дигиталната трансформация обхваща всички индустрии, а автомобилните производители се очертават като едни от най-големите инвеститори в привеждане на бизнеса си към изискванията на Индустрия 4.0.

Германският автомобилен гигант Volkswagen ще инвестира до 4 млрд. евро в следващите пет години – до 2023 г., за да цифровизира своята администрация и производство, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на компанията.

В процеса на дигитална трансформация Volkswagen може да съкрати до 4000 работни места в непроизводствените си отдели. Същевременно се очаква да бъдат създадени най-малко 2000 нови работни места, свързани с дигитализацията, казват от базираната във Волфсбург компания.

По думите на ръководителя на работническия съвет Бернд Остерло, цитиран от Ройтерс, Volkswagen няма да предприема принудителни съкращения до 2029 година.

Някои производства вече са роботизирани в голяма степен (снимка: Volkswagen)

Темата за работните места е особено актуална напоследък, на фона на роботизацията на производството и перспективите за пълна автоматизация на много други дейности в компаниите.

Оценките на анализаторите често са разнопосочни. Според оптимистичните прогнози, изкуственият интелект и роботизацията ще създадат търсене за специалисти с нов тип умения и същевременно ще освободят хората от изпълнение на рутинни дейности.

Но според други мнения, изкуственият интелект ще направи излишни повечето работници и ако технологиите останат в ръцете на ограничен кръг хора, това може да доведе до маргинализиране на огромни маси от населението и на практика да застраши устоите на обществото.

Коментар