ЕС напредва с процесора за европейски суперкомпютър

Първият европейски суперкомпютър се очаква през 2021 г. (илюстрация: EPI)

Европейската комисия обяви неотдавна амбициозен проект за създаване на собствен, европейски суперкомпютър за нуждите на бъдещите HPC платформи в центровете за данни, научните изчисления, транспорта и други сектори.

За основа на суперкомпютъра бе избрана отворена архитектура RISC-V, а с разработката на процесора и платформата се зае консорциумът European Processor Initiative (EPI) с 26 участника – компании и научни организации, вкл. Atos, CEA, Barcelona Supercomputing Center, ETH Zürich, BMW и др.

EPI вече направи първата важна стъпка от реализацията на проекта за европейски супуркомпютър. Data Centre Dynamics съобщава, че Европейската комисия е представила първия архитектурен дизайн на RISC-V процесор за паневропейски суперкомпютър.

Процесорът Rhea EP271x е изграден на базата на RISC-V архитектура с вградена матрица FPGA. Не се съобщава дали в процесора има ARM ядра, каквито бяха първоначалните планове.

Масовото производство на Rhea EP271x вероятно ще започне през 2020 г., а първите системи от екзафлоп ниво с този процесор се очакват през 2021 г. Европейски суперкомпютри с производителност над 1 екзафлоп ще се появят през 2022 или 2023 г.

EPI разработва цяла гама процесори на база RISC-V – от такива с ниска консумация за автомобилната електроника до свръхпроизводителни модели за изкуствен интелект и суперкомпютри. Консорциумът работи и по създаване на софтуерна и инфраструктурна екосистема, вкл. PCIe адаптери, блейд-сървъри и HPC блейдове.

Същевременно Европа ще продължи да заимства HPC технологии и платформи. През 2020 г. на базата на вносни платформи ще бъдат създадени два суперкомпютъра с производителност до екзафлоп ниво и две или три системи по няколко петафлопа.

По-късно, през 2022 или 2023 г., ЕС планира да създаде още два суперкомютъра на ниво екзафлоп, единият от които ще стъпи на европейска платформа. Към 2027 г., ако квантовите изчисления се адаптират за работа в сферата на HPC, в Европа може да се появи суперкомпютър от ниво над екзафлоп.

Коментар