Китай няма да посегне на Apple, вярва Тим Кук

Тим Кук не очаква от китайските власти да вдигнат митата за епълските продукти (снимка: Apple)

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви в интервю за CNBC, че не вярва продуктите на неговата компания да попаднат под санкциите на китайските власти, предвид ескалацията на търговската война.

Опасността от развитие на ситуацията в тази посока нараства със засилване на търканията между САЩ и Китай, което вече доведе до повишаване на търговските мита за огромни суми. По-рано САЩ наложиха 25% мито върху стоки от Китай на обща стойност около 200 милиарда долара, като в отговор на това на 1 юни Китай въведе своите 25-процентни мита върху повече от 5000 американски стоки на стойност около 60 милиарда долара.

По думите на Тим ​​Кук, смартфоните iPhone се сглобяват предимно в Китай, но производството им се извършва навсякъде по света. И наистина, в производството на чипове и компоненти за смартфоните на Apple са ангажирани компании от Япония, Южна Корея, Тайван и Европа.

Ако китайските власти увеличат митата си върху продуктите на Apple, iPhone ще стане скъп преди всичко за китайските потребители. Смартфоните, таблетите и компютрите на Apple ще поскъпнат значително в юани, ако Китай реши да въведе 25-процентно мито върху продуктите с американския бранд.Според шефа на Apple, малко вероятно е властите в Китай да предприемат подобен ход.

Съединените щати в лицето на сегашния президент Доналд Тръмп тръгнаха към унищожаване на глобализиращия се свят, изграждан системно от края на 90-те години на миналия век, смятат мнозина анализатори. Възникват много нови и необичайни предизвикателства, сред които евентуалното пожертвуване на Apple може да не е най-сериозното последствие от търговската война.

Коментари по темата: „Китай няма да посегне на Apple, вярва Тим Кук”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Най-големият паЗАР е изгубен.

Коментар