Intel Tremont ускорява енергоефективните процесори

Intel нарича Tremont най-модерната x86 микроархитектура с ниска консумация на енергия (снимка: Intel)

Intel представи официално новата си процесорна микроархитектура Tremont. Тя ще залегне в основата на предстоящите Atom процесори на компанията. Tremont ядра ще бъдат част и от хибридните процесори Lakefield.

Intel нарича Tremont най-модерната x86 микроархитектура с ниска консумация на енергия. Освен това компанията обещава значително увеличение на броя инструкции, изпълнявани за един такт (IPC), в сравнение с предишната микроархитектура с ниска консумация.

Очаква се новите „атомни” процесори да бъдат значително по-продуктивни от сегашните. Intel все още не е представила самите процесори, но отбелязва, че те могат да имат от едно до четири ядра, като повечето от новите чипове ще са четириядрени.

В съобщението до медиите Intel не разкрива технологичния процес, по който ще се изготвят чиповете на база Tremont. Според неофициалната информация, процесът ще бъде 14-нанометров, макар че някои източници говорят за 10 нанометра.

Може да се предположи обаче, че ако чиповете са 10-нанометрови, Intel не би премълчала този факт, тъй като компанията изпитва сериозни трудности в прехода към по-тънък технологичен процес и изостава от конкурентите.

Коментар