Intel се договорил с TSMC за 7-нм производство

Intel и AMD ще спорят за освободения от Huawei капацитет на TSMC
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Макар че има много заводи за чипове, Intel не успява да усвои технологични процеси, по-тънки от 14 и 10 нанометра. В резултат на това компанията губи пазарен дял в полза на конкурента AMD.

„Червените” притискат „сините” не само в потребителския сегмент за мобилни и настолни компютри, но и при сървърите. Вече няколко години Intel не може да реши проблема с нанометрите и затова се е обърнал към тайванската TSMC, която е най-големия производител на чипове по договор, съобщиха едновременно няколко китайски източника.

Твърди се, че двете компании вече са сключили споразумение за партньорство, съгласно което TSMC ще произвежда не само CPU, но и GPU за Intel. Първоначално това ще става по 7-нанометров технологичен процес, а по-късно, през следващата година – по „оптимизирана 6-нанометрова версия” на същата технология.

Засега от TSMC и Intel запазват мълчание, но няколко източника, вкл. China Times, Hexus и My Drives, представят сделката между двете компании като свършен факт.

TSMC е ключов доставчик на процесори за много компании, като тази година капацитетът на заводите му е запълнен и очевидно тайванският чипмейкър няма да откаже текущите си поръчки. Но откъде тогава допълнителни мощности за производство на Intel CPU и GPU?

И тук на помощ идва… администрацията на САЩ, която убеди TSMC да спре производството на едночипови Kirin системи за Huawei със заплахата от санкции. Това ще стане факт от 14 септември, когато освободеният капацитет (повечето Kirin SoC се произвеждаха именно по 7-нм технология) може да бъде предоставен на Intel.

Сътрудничеството между Intel и TSMC започва на фона на нарастващо производство на 7-нм CPU и GPU за AMD. Самата AMD също претендира за освободения от Kirin капацитет, но доколко ще успее да постигне съгласие по този въпрос с TSMC е под въпрос.

В крайна сметка Intel се очертава като също толкова голям клиент на TSMC, колкото и AMD. Предполага се, че двете американски компании ще се конкурират за производствения капацитет на TSMC.

Що се отнася до собствените фабрики на Intel, няма добра новина: компанията ще продължи да раздробява 10-нанометровата технология, както направи това с 14-нанометровата – тя има три версии: 14, 14+ и 14++. Същата съдба очаква 10-нанометровата технология.

В резултат на това и потребителските процесори на Adler Lake, които се очаква да излязат през 2021 г., и сървърните чипове Sapphire Rapids ще бъдат произведение по 10-нм технология.

Коментари по темата: „Intel се договорил с TSMC за 7-нм производство”

добавете коментар...

  1. Крият

    Засега от TSMC и Intel запазват мълчание

    как amd и intel изядоха hua7wei

  2. Станислав

    Милите… Очаквах нещо такова за чипсети и gpu-та но за процесорите… Сега ще има този процесор на интел ли е или от хубавите 😀

Коментар