Mastercard се отказва от картите с магнитна лента

През 2024 г. Mastercard ще спре да издава банкови карти с магнитна лента в Европа
(снимка: Mastercard)

Международната платежна система Mastercard обяви, че скоро ще се откаже от банковите карти с магнитна лента. Това е началото на края на една 60-годишна технология.

Магнитните ленти се появиха през шестдесетте години на миналия век благодарение на разработка на IBM. Те позволиха на банките да кодират информация за картата върху магнитна лента.

Именно тази технология се превърна в основа за електронните терминали за плащане и чип картите, като предложи по-голяма сигурност и оторизация в реално време и същевременно улесни приемането на карти. Магнитната лента остана неразделна част от милиарди платежни карти в продължение на десетилетия, въпреки напредъка в технологиите.

Сега Mastercard става първата платежна система, която изоставя магнитната лента в своите карти. Още през 2024 г. Mastercard ще спре да издава такива карти в Европа, а в САЩ този процес ще започне по-късно – през 2027 г. Картите с магнитна лента ще потънат в забрава през 2033 г.

Разликата в сроковете за Европа и САЩ се дължи на по-бавното възприемане на EMV чиповете в Америка. В момента 86% от транзакциите в света се извършват с карти с EMV чипове, докато в САЩ този дял е 73%.

Бавното, постепенно прекратяване на употребата на картите има за цел да позволи продължителен преходен период, в който компаниите, приемащи плащания, да могат да използват и двете технологии, коментира BBC.

Решението на Mastercard идва в момент на остър глобален недостиг на чипове. Миналия месец Асоциацията за интелигентни плащания (SPA) обяви, че дефицитът на полупроводници неминуемо ще засегне и разплащателните карти.

Преди броени дни пък ABI Reserch прогнозира, че заради недостига на чипове до 1 милиард платежни карти може да не бъдат издадени в рамките на следващите 18 месеца.

Днес, особено след пандемията, е налице апетит за нови различни начини на плащане. Безконтактните плащания, които могат да се извършват с карта или смартфон, са се увеличили с повече от един милиард през първото тримесечие на 2021 г. в сравнение със същия период на миналата година.

На ход са най-различни експерименти за безконтактни разплащания на база чипове или биометрика, в т.ч. със смарт-часовници, с лицево разпознаване или чрез сканиране на дланите. Mastercard казва, че картите с чип и ПИН и новите биометрични карти, които използват пръстови отпечатъци, предлагат по-голяма сигурност.

Коментари по темата: „Mastercard се отказва от картите с магнитна лента”

добавете коментар...

  1. ...

    2015-та (първото ми ходене) и после 2016-та като ходих в Америка никъде нямаше нито устройста да примемат чипове, нито безконтактни плащания. Всичко беше само с магнитна летна, а на места дори не се изискваше ПИН код, ами подпис. Абсолютни фрийкс. Едва през 2018 и после по-силно през 2019 вече по-масово ползваха с чипове или безконтактно.

Коментар