Как Швеция стана Силициевата долина на Европа

Стокхолм се превърна в богата почва за стартъпи, бизнес-инкубатори и успешни проекти
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато се подготвя да излезе на сцената на една от най-големите фондови борси за финтех-компании, основателят на на Klarna Себастиан Сиемятковски казва, че неговото постижение се дължи на подкрепата на шведската социална държава. По-конкретно 39-годишният мъж посочва правителствената политика от края на 90-те години да има компютър във всеки дом.

„Компютрите бяха недостъпни за семейства с ниски доходи като моето. Но когато започна реформата, майка ми ни купи компютър още на следващия ден“, разказва Сиемятковски, цитиран от Ройтерс.

Тогава той започнал да пише код – на същия този компютър. ПО това време бил на 16 години. Две десетилетия по-късно той е милиардер, а неговата фирма за разплащания Klarna се оценява на 46 милиарда долара. И да, планира да стане публична. Той не споделя подробности, но много банкери прогнозират, че фирмата ще излезе на борсата в Ню Йорк в началото на следващата година.

Правителствената подкрепа

Да има компютър във всеки дом в Швеция още през 90-те и едновременните инвестиции в интернет свързаност помагат да се обясни защо столицата Стокхолм се е превърнала в толкова богата почва за стартъпи, бизнес-инкубатори и успешни проекти като Spotify, Skype и Klarna, въпреки че има едни от най-високите данъчни ставки в света.

За трите години, през които работи схемата, през 1998-2001 г., чрез нея са закупени 850 000 домашни компютъра. Те достигат до почти една четвърт от тогавашните четири милиона домакинства в страната. Фамилиите не плащат за машините. По този начин програмата включва много хора, които иначе не биха могли да си позволят компютър и интернет.

През 2005 г., когато е основана Klarna, в Швеция е имало 28 абонамента за широколентов достъп на всеки 100 души, в сравнение със 17 в Съединените щати. По това време насищането с ШЛ интернет се изчислява на 3,7 на 100 души, според Световната банка.

По това време се заражда Spotify. Тя позволи на потребителите да слушат поточна музика, когато iTunes на Apple все още беше е базирана на изтегляне. Това дава на шведската компания предимство, когато стриймингът стана норма по целия свят.

„Това може да се случи само в държава, където широколентовият достъп е станал стандарт много по-рано“, каза Сиематковски. „Това позволи на нашето общество да бъде няколко години напред“.

Някои ръководители и активисти казват, че скандинавската нация демонстрира, че дълбоката мрежа за социална сигурност, често разглеждана като противодействие на предприемаческия дух, може да насърчава иновациите. Но това едва ли е извод, който е бил предвиден от архитектите на социалната държава в Швеция през 50-те години.

В повечето случаи грижите за деца са безплатни. Редица фондове за осигуряване на доходи могат да ви защитят, ако вашият бизнес се провали или загубите работата си, като гарантира до 80% от предишната ви заплата за първите 300 дни на безработица.

„Мрежата за социална сигурност, която имаме в Швеция, ни позволява да бъдем по-малко уязвими при поемане на рискове“, казва Гохар Авагян, 31-годишният съосновател на Vaam – услуга за видео съобщения, използвана за продажби и комуникация с клиентите.

Стартъпите

Въпреки че общите инвестиции са по-големи в по-големите европейски икономики като Великобритания и Франция, Швеция надминава тежестта им в някои отношения.

Страната има забележителна концентрация на стартъпи в света. Тя се нарежда след Турция и Испания с 20 стартиращи фирми на 1000 души служители и най-високата тригодишна преживяемост за новостартиращи компании навсякъде – 74%, според проучване на икономистите от ОИСР за 2018 г.

Стокхолм е на второ място след Силициевата долина по отношение на „еднорозите“ на глава от населението: около 0,8 на 100 000 жители, според Сара Гемури от фирмата за рисков капитал Atomico. За сравнение, в Силициевата долина са по 1,4 еднорога на 100 000, казва Гуемури, съавтор на доклад за европейските технологични компании за 2020 г.

Никой не може да каже със сигурност дали тези значителни постижения ще продължат в страната, където капиталовите печалби се облагат с 30%, а данъкът върху дохода може да достигне до 60%.

През 2016 г. Spotify заяви, че обмисля преместване на централата си извън страната, като твърди, че високите данъци затрудняват привличането на чуждестранни таланти. И все пак още не го е направила. Е, все пак още не го е сторила.

Юсуф Оздалга, партньор във фирмата за рисков капитал QED Investors, казва, че достъпът до финансиране и административни или правни задачи, свързани с основаването на компания, също могат да се окажат трудни за навигация за хора, които не говорят шведски. За разлика от това в Амстердам, столицата на Холандия, местното правителство прие английския като официален език през април, за да улесни живота на международните компании.

„Интересна дилема“

Джепе Цинк, партньор в базираната в Лондон фирма за рисков капитал Northzone, казва, че една трета от цялата изходна стойност на финтех компаниите в Европа ( сумата, която инвеститорът получава при излизането си от бизнеса) идва само от Швеция. Правителствената политика е допринесла за тази тенденция, добавя той.

“Това е интересна дилема за нас, рисковите капиталисти, тъй като не сме свикнали да регулираме създаването на пазари, всъщност по същество се притесняваме от регулирането“.

Министърът на цифровите технологии на Швеция Андерс Йгеман обяснява, че социалното регулиране може да направи така, че за иноваторите да е „възможно да се провалят“ и след това „да започнат отново да работят“.

Коментари по темата: „Как Швеция стана Силициевата долина на Европа”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Новите шведи са в Швеция да перат стари таткови пари.Просто там имат по-добър микроклимат за подобни дейности и политическите катаклизми дори и да ги има, не стигат до такива разделения на нацията, както при нас. Това в дългосрочен план вече е създало усещане за стабилност.

  2. до Наков

    Наков, за съжаление ти взеха мечтата. Забелязва се, че имената в статията са от на новите шведи, така че може би и ти трябва да залагаш на новите българи, Изпуснахме от БГ първи да излезе някой Жони или Асенчо с милиардна компания.

Коментар