Щатски конгресмен: ЕС е катастрофа в иновациите

САЩ не трябва да следват агресивното ръководство на Европейския съюз в областта на технологичното регулиране, смята Ро Хана, конгресмен от Силициевата долина (снимка: Ro Khanna / Twitter)

Конгресмен от Силициевата долина заяви, че Европейският съюз не е модел за технологично регулиране, който САЩ трябва да следват. Нещо повече, според него, ЕС е катастрофа по отношение на технологичните иновации.

„САЩ не трябва да следват агресивното ръководство на Европейския съюз в областта на технологичното регулиране. ЕС е катастрофа, когато става въпрос за технологични иновации”, казва републиканецът Ро Хана от Калифорния, цитиран от CNBC.

„Няма съмнение, че се нуждаем от по-силно прилагане на антитръстовите правила. Не трябва да позволяваме на Amazon да привилегирова собствените си продукти на своята платформа и трябва да се уверим, че те не използват данните на търговците, но ЕС не е модел за копиране от Америка”, смята конгресменът.

Коментарът идва след като вчера ЕС обяви, че започва официално антитръстово разследване на Amazon, за да види дали онлайн гигантът използва данни на търговците по начин, който нарушава правилата за конкуренцията. Европа зае по-настъпателна позиция спрямо технологичните компании, отколкото САЩ, включително и чрез прилагането на Общия регламент за защита на данните (GDPR) през 2018 г.

Разследването на Amazon е придружено от засилен политически интерес към регулирането на технологичните платформи и в САЩ. Представители на Amazon, Alphabet, Facebook и Apple бяха привикани в съдебната комисия във вторник за изслушване относно антитръстовите проблеми. Сенаторът Джош Хоули представи през юни законопроект, който цели да направи технологичните платформи отговорни за съдържанието на техните потребители.

Миналия месец Вашингтон пост съобщи, че Федералната търговска комисия и Министерството на правосъдието разглеждат потенциално регулаторно правоприлагане за разделяне на някои от основните технологични компании.

Ро Кана подкрепя известна степен на правоприлагане, като се позовава на строг надзор върху хоризонталните сливания, например, но не и призивите да се разделят технологичните гиганти.

Регулацията относно неприкосновеността на личния живот и контрола на данните са две области, които биха могли да получат двупартийна подкрепа, казва той.

„Ние трябва да имаме компании, които получават съгласието на лицата, преди да събират техните данни, и трябва да имаме право да знаем какво се случва с нашите данни и дали те се прехвърлят”, настоява конгресменът.

Коментари по темата: „Щатски конгресмен: ЕС е катастрофа в иновациите”

добавете коментар...

  1. ..

    На баба му хвърчилото.

    Проблемът на ЕС е липсата на добро финансиране за стартиращи компании, докато в САЩ има значително по-големи рискови инвестиции.

    Това е единият фактор, другият е, че най-съществената част от ИТ сектора се движи от САЩ.

    Нито регулациите на ЕС са проблем, нито нищо. Даже напротив, ограничават големите да пречат на малките.

Коментар