Защо не успя стачката срещу социалните медии

„Човечеството бива използвано безскрупулно от огромни цифрови империи”, казва Лари Сангър, съосновател на Wikipedia (снимка: CCO Public Domain)

Някои може и да са чули, че в началото на този месец беше проведена двудневна ефективна стачка срещу социалните медии. Тя се случи на 4 и 5 юли. Неин организатор бе Лари Сангър, съосновател на Wikipedia. Дни преди тези дати той призова интернет потребителите да прекратят използването на социални медии в двата дена на протеста.

В своя призив Сангър заяви, че стачката трябва да покаже „мащабната потребност” от радикална промяна в света на социалните медии. Мнозина обаче поставиха под въпрос въздействието на протеста.

Мащабна потребност от промяна

„Човечеството бива използвано безскрупулно от огромни цифрови империи”, казва Сангър в своята Декларация за цифрова независимост, написана по повод стачката. В нея се настоява социалните мрежи да бъдат децентрализирани и да се превърнат в системи, които зачитат правото на свобода на словото, неприкосновеността на личния живот и сигурността.

„От години одобряваме и дори празнуваме [принципа на] корпорацията, докато тя се възползва от нашето общуване и труд – без компенсация за нас. Но съвсем наскоро стана ясно, че безочливият, потаен, контролиращ и експлоатиращ дух ръководи централизираните мрежи на интернет и корпорациите зад тях”, пише Сангър.

„Ние ще стегнем мускулите си като общество и ще изискаме гигантските манипулативни корпорации да ни върнат контрола върху нашите данни, личния ни живот и потребителския ни опит”, каза Сангър в изявление в блога си. Хората трябва да покажат колко недоволни са от сегашната ситуация.

Какво е нужно да се промени, според технологичния специалист?

  • Потребителите трябва да имат контрол над данните си – така, както контролират своите съобщения, имейли и блогове;
  • Платформите за социални медии следва да са оперативно съвместими, а не да са отделни силози с данни;
  • Социалните медийни платформи трябва да се конкурират помежду си на база общ набор от данни, като по този начин предлагат най-доброто потребителско изживяване;
  • Всяка платформа следва универсален набор от протоколи и стандарти.

„Социалните медии трябваше да се развиват по този начин от самото начало, а не да бъдат затворени в отделни, конкурентни мрежи”, каза съоснователят на Wikipedia.

Много шум преди всичко

„Ще вдигнем страхотен шум”, зарече се специалистът в своя блог преди стачката. И до голяма степен така се случи – само че не по време на стачката, а преди нея.

Стотици медии написаха за плана на Сангър да се стачкува срещу социалните медии на 4 и 5 юли. В самите дни на протеста обаче нямаше много отзиви за случващото се.

Социалната мрежа Reddit, създадена от самия Сангър, бе „залязла” и посетителите й бяха призовани да не публикуват нищо друго, освен изрази на съпричастност с протеста.

Във Великобритания припознаха в призива на Сангър нуждата от повече сигурност, особено за децата. „Живеем в свързаното поколение. Интернет и всичките му чудеса са здраво преплетени в ежедневието ни. Не бива да се налага да предпазваме децата си от възможността да го използват, но трябва да изискваме те да бъдат защитени, когато го правят”, коментира британският информационен комисар Елизабет Денхам.

Съмнителни резултати

„Чувствам, че дори ако всички, които имат отношение по темата, решат да стачкуват, пак разликата в броя на дневните посетители вероятно ще бъде в границата на статистическата грешка”, написа един от посетителите на сайта Hackers News.

Според друг, „повечето хора, които наистина се интересуват, вече са напуснали централизираните социални медии – или са намалили използването им до положение, при което всеки ден е стачка”.

В крайна сметка бурни протестни реакции така и нямаше. Може би хората, които споделят възгледите на Сангър, действително са се изтеглили отдавна от социалните медии.

Може би мнозинството потребители, осъзнаващи проблемите от използването на социалните медии, са се съгласили на своеобразна „сделка”, в която приемат да правят компромис със себе си в името на нещо, което смятат за потребно и важно.

А може би мнозинството потребители не се интересуват, стига да получават своята ежедневна доза забавление в социалните медии – своята виртуална „доза наркотик” под формата на публикации и лайкове.

Коментари по темата: „Защо не успя стачката срещу социалните медии”

добавете коментар...

  1. ..

    Е, как ще организират протест срещу социалните мрежи, като им трябват същите тия социални мрежи, за да се организират?

    😀

  2. :o)

    1984 🙂

Коментар