Скъп ли е бензинът в България? И да, и не…

Средната цена на 1 литър бензин A95 в България е 2,06 лв. за последните 6 месеца (снимка: CCO Public Domain)

Въпреки липсата на добив на петрол в някои държави, бензинът за населението е повече от достъпен. И обратно, в други страни, съдейки по размера на заплатите и цената на литър гориво, автомобилът все още си остава разкош, а не превозно средство, сочи нов анализ на Picodi.com, който разкрива колко литра бензин може да се купи за една средна заплата в 115 страни.

В България, при средна цена от 2,06 лв. на литър бензин и средна нетна заплата от 937,40 лв., могат да бъдат купени 454 литра гориво (ако човек се откаже от всички други разходи за живот). Сред балканските страни това далеч не е най-добрият резултат, но все пак може да се нарече среден, отбелязва Picodi.com.

В Сърбия и Северна Македония цифрата е не повече от 370 литра, в Румъния и Гърция – не повече от 560 литра. Последното място на класацията в балканския регион заема Албания с 218 литра, където не само заплатите са ниски, но и бензинът е скъп (по-скъп е само в Гърция).

В съседна Турция за една месечна заплата могат да се купят 386 литра бензин, въпреки че А95 в тази страна е по-евтин с няколко евроцента.

С най-добри показатели в Европа са Люксембург и Швейцария, които впрочем не могат да се похвалят с петролна индустрия. И въпреки че там бензинът е с 20-30 евроцента по-скъп, нивото на заплатите е толкова високо, че според статистиката работещите жители на Люксембург могат да си позволят повече от 2800 литра бензин, а тези в Швейцария – над 3300 литра.

В Норвегия, където петролодобивният сектор е силно развит, средностатистическият жител може да си осигури почти 2000 литра бензин срещу месечната си заплата.

Българинът със средна заплата може да си купи 454 литра бензин (източник: Picodi)

В световен мащаб лидер е Венецуела, където средната цена на литър бензин е 0,000000002 долара и със средната за страната заплата от 29 щатски долара човек може да си купи… повече от 14 милиарда литра. Дали обаче това първо място може да бъде определено като нещо положително? Икономическата ситуация в страната отдавна е причина за дебати, а световните медии дават все повече красноречиви сравнения. По последни данни едно яйце във Венецуела струва колкото 93,3 милиона литра бензин.

Реалните челни позиции в този рейтинг заемат страните от Персийския залив. В Катар, Кувейт и ОАЕ цените на бензина се различават с около десет цента, но с една средна заплата можете да си купите от 4900 до 6500 литра от горивото. В съседна Саудитска Арабия показателят леко се влошава – само 3300 литра.

Челните позиции на страни като САЩ, Австралия, Канада са лесно обясними не само с нивото на заплатите, но и поради обема на нефтодобива. Макар че една друга „петролна сила”, каквато е Русия, не може да се похвали с особено забележителни резултати: през първите шест месеца на годината тук бихте могли да си позволите 887 литра бензин, въпреки че страната от дълги години е един от световните лидери в добива на нефт.

Инфографиката също така показва, че в някои страни ситуацията с бензина започва да напомня сюжета на филма „Лудият Макс”. Например в Куба и Мадагаскар, не бихте могли да купите и 50 литра за една месечна заплата.

Проучването се базира на средната цена за 1 литър бензин А95 през последните шест месеца (януари – юни 2019 г.), както и на официалните статистики за средната заплата във всяка от анализираните страни.

Коментари по темата: „Скъп ли е бензинът в България? И да, и не…”

добавете коментар...

  1. ?

    Скъп ли е бензинът в България? Да скъп е ще кажат някой, и ще са прави ! За други не , защото имат нормални доходи. На никой не му пука за вас бе хора мили. 🙂

Коментар