Toyota спира бензиновите коли през 2050 г.

Водородният седан Toyota Mirai вече се продава на пазарите в Япония, САЩ и Европа

Водородният седан Toyota Mirai вече се продава на пазарите в Япония, САЩ и Европа

Toyota възнамерява да прекрати напълно производството на бензинови коли през 2050 г., като ги замени с хибриди и машини с водородни клетки. По този начин японската компания ще намали драстично отделянето на вредни вещества в атмосферата.

Съгласно програмата за развитие, обявена в Токио, средното ниво на емисиите, отделяни от автомобилите на Toyota, ще намалее с 90% към средата на века, в сравнение с показателя от 2010 г., съобщи startribune.com.

Планът на Toyota не включва развитие на електрически автомобили, по което се различава от плановете на конкуренти като Nissan Motor, които поставят фокуса именно върху електромобилите с нулево ниво на вредни емисии.

Към края на десетилетието Toyoyta ще произвежда по 30 хиляди коли с водородни клетки годишно, което е 10 пъти повече от обема, планиран за 2017 г. Тези коли работят при нулеви вредни емисии.

Водородният седан Toyota Mirai излезе на пазара миналата година. Компанията получи 1500 поръчки за него в Япония и започна продажби в Европа и САЩ. Към 2020 г. Toyota планира да продаде около 15 милиона хибридни коли, което е два пъти повече отколкото целия пазар на хибриди в момента.

Коментари по темата: „Toyota спира бензиновите коли през 2050 г.”

добавете коментар...

  1. Шумналия

    Това са пълни глупости. Допускам, че скандала с Фолксваген ги кара да говорят толкова измислени неща.
    Техническият прогрес се ускорява с годините, говори се, че примерно батериите подобряват капацитета си средно с по 8% на година, а до 5 години цената за единица капацитет се очаква да падне двойно.
    С какви други технологии ще разполага човечеството през 2030 година е много много трудно да се прогнозира, а през 2040 година е напълно невъзможно.
    Ако в Тойота наистина говорят за 2050 година… това е някаква простотия или подценяване интелекта на средно интелигентните хора.

  2. harry

    dreme mi na patoka

  3. :o

    През коя година?

Коментар