Пик на вирусите за Mac тази година

Нараства броят на вирусите за Mac OS X, както и интензитетът на атаките срещу платформата на Apple, сочи доклад

Нараства броят на вирусите за Mac OS X, както и интензитетът на атаките срещу платформата на Apple, сочи доклад

Счита се, че компютрите на Apple са по-сигурни отколкото Windows-базираните РС. С нарастващата популярност на Mac в корпоративните среди обаче зачестяват хакерските атаки срещу платформата на Apple и същевременно нараства броят на вирусите за OS X.

По данни на компанията Bit9 + Carbon Black, разработчик на софтуер за ИТ сигурност, през 2015 г. са се появили повече вируси за Mac отколкото за последните пет години взети заедно. Експертите са засекли 948 уникални вируси тази година, докато в периода от 2010 до 2014 г. броят им е бил само 180.

Според авторите на доклада, откритите вируси не са сложни и лесно могат да бъдат отстранени. Повечето от тях публикуват реклама в разглежданите уеб страници и не крият риск от загуба или повреда на данни. Заразяването обикновено става, когато потребителите зареждат файлове от съмнителни източници.

Броят на зловредните програми за Windows все пак остава значително по-голям, отколкото са заплахите за Mac OS X, отчита изследването. Но нарастващата интензивност на атаките срещу Mac компютри е тревожен сигнал за потребителите на Apple, които вече също попадат във фокуса на вниманието на хакерите и следва да бъдат по-предпазливи.

Коментари по темата: „Пик на вирусите за Mac тази година”

добавете коментар...

  1. Saevar

    колкото по популярен е толкова повече обект на вируси ще става…. съвсем логично е.

Коментар