Създават биогориво с по-висока енергийна плътност от бензина и керосина

Биогоривото от модифицирани бактерии има енергийна плътност над 50 мегаджаула на литър
(снимка: Pablo Cruz-Morales)

Учени от Националната лаборатория Лорънс в Бъркли експериментират с генетично модифицирани бактерии, които могат да се използват за синтезиране на биогориво с по-висока енергийна плътност от тази на бензина и керосина.

Резултатите от изследването, публикувано в сп. Joule, показват, че енергийната плътност на биогоривото от бактерии е малко по-висока от тази на ракетното гориво и един път и половина по-голяма от тази на бензина. На практика това означава, че превозното средство ще може да измине по-голямо разстояние с един резервоар.

Синтезът все още не може да произведе достатъчно гориво за тестване в двигатели, но според компютърни симулации новото биогориво ще бъде безопасно и стабилно при стайна температура, а енергийната му плътност ще бъде повече от 50 мегаджаула на литър (MJ/l).

Подобна плътност е значително по-висока от тази на съществуващите горива. Например, енергийната плътност на бензина е около 33 MJ/L, докато тази на керосина за реактивни и ракетни двигатели е около 43 MJ/L.

От химическа гледна точка, новото гориво представлява полициклопропан метилов естер на мастна киселина (POP-FAME). Той се състои от седем комплекта циклопропанови пръстени, всеки с три въглеродни атома, свързани в триъгълна форма с връзки под ъгъл от 60 градуса.

Разрушаването на връзките води до освобождаване на потенциална енергия, което се случва при горенето. Дължината на веригите може да се регулира, произвеждайки твърди горива с максимална дължина на молекулата, дизелово гориво със средна дължина и леки горива с много къса дължина на веригата.

Бактерии от семейство Streptomyces, специално отгледани чрез генна трансплантация, изяждат растителни остатъци и синтезират вещество, което изисква само една химическа обработка, за да се получи гориво с желаните свойства.

Бактериите и новите биогорива все още не са готови за масова употреба. Има още много работа, за да се получат щамове бактерии с по-добра производителност, но свършената дотук работа от изследователите е невероятна по своята значимост.

Коментар