Модифицирана Tesla Model S Plaid постигна рекорд от 348 км/ч

Tesla Model S Plaid записа нов рекорд за максимална скорост в тест на самолетна писта
(снимка: CC0 Public Domain)

Обикновено за производителите на електрически превозни средства ускорението от 0 до 100 км/ч за по-малко от 2 секунди остава ценен показател, но и максималната скорост е важна за маркетингови цели. Tesla непрекъснато подобрява динамичните характеристики на своите коли, а наскоро нейна кола постигна рекорд за скорост от 348 км/ч, макар и с намесата на друга компания.

Тази седмица канадската фирма Ingenext, която е специализирана в решенията за отключване на определени възможности на електромобилите Tesla, успя да ускори модифицирана Model S Plaid до 348 км/ч, което е нов рекорд за скорост за този модел, съобщи Electrek.

В обикновената версия, при използване на „състезателния” режим на писта, Tesla успя самостоятелно да повиши максималната скорост на Model S Plaid до 282 км/ч, въпреки че по време на пазарния дебют скоростта на колата беше ограничена до не повече от 262 км/ч.

Между другото, Tesla обеща, че версията Model S Plaid ще може да се движи със скорост до 322 км/ч. В нормално състояние електромобилите на Tesla не могат да постигнат такива скорости, тъй като компанията ги ограничава с помощта на софтуер.

Специалистите на Ingenext обаче са намерили начин да премахнат съществуващите блокажи, след което са наели за кратко време писта за излитане и кацане с дължина 3 км, за да актуализират рекорда. В предишните експерименти екипът просто не е имал достатъчно място за постигане на рекордна скорост.

В условията на новия експеримент колата е трябвало да достигне максималната си скорост до втория километър и след това да започне да намалява. В крайна сметка хората на Ingenext са успели да ускорят Tesla до 348 км/ч.

При тестовия електрически автомобил диаметърът на спирачките е увеличен, а гумите са заменени с по-безопасни за избрания режим на шофиране. По време на експеримента охладителната система на Tesla е издавала сериозен шум, тъй като при такива скорости се нагряват както електродвигателите, така и тяговата батерия.

В бъдеще Ingenext възнамерява да предложи тествана модификация на всички собственици на Tesla Model S Plaid срещу определена сума, която засега не е известна.

Коментари по темата: „Модифицирана Tesla Model S Plaid постигна рекорд от 348 км/ч”

добавете коментар...

  1. Шабан

    Коя по-точно, софийската ли? Която спря в заведението.

Коментар