Американци правят бионефт от човешки фекалии

Утайките от пречиствателната станция за отпадъчни води на Metro Vancouver са обезводнени преди превръщането им в суров нефт в Тихоокеанската северозападна национална лаборатория
(снимка: WE&RF)

Нова технология на американски изследователи превръща биологичните отпадъци от човешкия живот във фосилно гориво. Процесът имитира начина, по който органичната материя се превръща в нефт в естествената среда, но вместо за милиони години, това се случва за няколко часа.

Учените от Тихоокеанската национална лаборатория (PNNL) във Вашингтон са успели да преобразуват изпражнения в „бионефт”, използвайки процес, наречен хидротермално втечняване. Той протича естествено в недрата на Земята, като превръща биологичните суровини в нефт под въздействие на високо налягане и високи температури. Но докато на природата това отнема милиони години, учените са ускорили процеса до няколко часа.

Как работи технологията? Инженерите са прокарали изпражнения, нагрети до 650 градуса по Фаренхайт (343,33° C) през тръба при налягане от 1360 кг на квадратен инч. Резултатът е водна течност, наречена бионефт, която е подобна на естествения нефт.

Все пак това не е първият преобразувател на човешки екскременти в гориво. През 2013 г. корейските инженери разработиха щам на ешерихия коли (E. Coli), който създава нефт в резултат на жизнена дейност. А през март тази година учени от Калифорнийския университет също обявиха, че възнамеряват да превърнат изпражненията в автомобилно гориво.

Според изчисленията на PNNL, произвежданите от човек изпражнения за една година са достатъчни за 9-12 литра биогориво. Може би именно тази технология ще спаси човечеството, когато изчерпа запасите от изкопаеми горива на Земята, но ще мине много време за пълното ѝ внедряване в инфраструктурата.

Освен това в момента учените са заети с изчисления дали процесът на обработка на изпражненията ще се изплати и дали наистина може да се използва в горивната индустрия.

Коментари по темата: „Американци правят бионефт от човешки фекалии”

добавете коментар...

  1. pe6o

    на какво ли ще мирише след колата

  2. :o)

    дето се вика, айде късмет – ДА ВИ *** на бизнеса 😀

  3. Напъващият се

    Малей, какво напъване ще има!!!

Коментар