Робот водно конче открива разливи на нефт и киселинност

DraBot е поредният робот, който имитира животно от дивия свят, но без да използва електроника
(снимка: Duke University)

Роботите, имитиращи поведението на реални същества от растителния и животинския свят, имат вълнуващ потенциал, когато става въпрос за мониторинг на околната среда. Ново изобретение на Университета Дюк дава още един интересен пример, като черпи вдъхновение от водните кончета за направата на робот, който може да кръжи над водата и да проверя за нефтени разливи, висока киселинност и други аномалии – при това без никаква електроника на борда.

DraBot, както е наречен роботът, е поредният, който имитира животно от дивия свят. С дължина едва 5,7 см, мекият робот разполага с мрежа от вътрешни микроканали, свързани към гъвкави силициеви тръби, които изпомпват въздух в крилата му, който пък излиза през дупки отзад, за да задвижва робота при полета му над водата. Надуваеми задвижващи механизми могат да управляват задните крила, коригирайки въздушния поток, за да може DraBot да остава неподвижен във въздуха.

За да оборудват новия робот за мониторинг на околната среда, учените от Университета Дюк взели „самолекуващ се” хидрогел, създаден от тях в по-ранен изследователски проект. Материалът реагира на промени в киселинността чрез образуване на нови връзки в себе си, които след това се обръщат, когато нивата на pH се нормализират. Екипът е покрил две от крилата на DraBot с такъв хидрогел.

Когато DraBot срещне по-високи нива на pH, той започва да се върти в кръг, вместо да се движи по права линия. Когато тези нива на pH се нормализират, DraBot отново може да лети „нормално”.

Друг, гъбоподобен материал, положен на крилата на DraBot, може да променя цвета си при контакт с петрол. Така роботът може да сигнализира за нефтени разливи.

Освен това, когато температурата на водата е необичайно висока, крилата на робота сменят цвета си от червено към жълто. Това може да позволи на DraBot да прелита на водата и едновременно да открива разливи от нефт, както и да регистрира необичайно топла вода – честа причина за избеляването на кораловите рифове или за цъфтеж на водораслите.

Откриването на високите нива на pH във водите пък може да даде информация за вкисляването на моретата и океаните, което представлява заплаха за морския живот. Това би било още едно много ценно приложение на робота.

Коментар