Учени създават биороботи от човешки клетки

Биоробот, направен от няколко модифицирани човешки белодробни клетки
(снимка: Gumuskaya et al, Advanced Science)

В недалечно бъдеще нанороботи ще се използват за лечение на хора, като се имплантират в организма. Те ще доставят лекарства, ще отстраняват дефекти и ще извършват оглед на място. Учени направиха още една стъпка в тази посока.

От човешки клетки учените съумяха да създават „антропоботи”, които са доказано ефективни в заздравяването на рани. Разработката е дело на изследователи от университета Тъфтс и Технологичния институт в Ню Джърси.

Микроскопичните биологични роботи биха могли да помогнат за лекуване на тялото след нараняване. Все още не са проведени изпитания с хора, но наблюдавайки колонии от жива тъкан в паничка на Петри, учените са убедени, че биороботите могат да ускорят зарастването на порезни рани.

Всеки антропоморфен робот се състои от няколко човешки белодробни клетки. Тези клетки се отглеждат отделно в специална среда и след това се самосглобяват в бучки, разказва за изследването ExtremeTech.

Белодробните клетки имат реснички, които са способни на хаотични движения, за да изпълняват редица биологични функции. Учените е трябвало да създадат такава среда, в която ресничките да растат извън клетките по цялата им повърхност. Когато клетките се събират в многоклетъчна структура, ресничките ги покриват напълно. Такава клетка може да се движи във всяка посока.

Учените идентифицират два типа клетки: някои са по-сферични по форма, докато други са елипсовидни. Оказва се, че сферичните бучки от клетки остават на едно място. Движенията на ресничките върху сферичната повърхност се компенсират взаимно.

Елиптичните тела, от друга страна, са способни да се движат. Траекторията на движение зависи от плътността на ресничките в определена област на бучката, но това е предимно кръгово движение.

В рамките на експеримента учените поставят група антропороботи, създадени по описания начин, в симулиран разрез на нервна тъкан. Наблюдението показа, че скоро в разреза, между краищата му, се появява мост и „раната” обрасва след няколко дни.

Учените не могат да обяснят механизма и биофизиката на феномена, но смятат опита за обнадеждаващ и възнамеряват да продължат изследванията, за да стигнат до по-категорични резултати и изводи.

Коментар