Смартфоните Tecno и Infinix превзеха Африка

Най-продаваните смартфони в Африка носят марките Techno и Infinix
(снимка: Transsion)

Африканците предпочитат смартфони с марките Tecno и Infinix, но активно купуват и Samsung устройства, а Xiaomi е на трето място. Като цяло, статистиката на континента е много различна от световната.

Според доклад на анализаторите от Canalys за продажбите на смартфони в Африка през третото тримесечие, пазарът там е нараснал с 12% до 17,9 милиона единици. Лидер е компанията Transsion, която притежава марките Tecno, Infinix и Itel.

Transsion се развива много активно на световния пазар, като предлага достъпни като цена смартфони с добри технически характеристики. Този подход работи отлично в Африка, където продажбите на Transsion са почти два пъти по-високи от тези на най-близкия ѝ конкурент Samsung.

Третото място е заето от Xiaomi, а всички останали компании са продали по под 1 милион смартфона през тримесечието юли-септември на 2023 година.

Заслужава да се отбележат продажбите на Xiaomi, които нарастват със 100% през разглеждания период, и на Oppo, която регистрира ръст от 259%. В същото време продажбите на Samsung са намалели с 13%.

Коментар