Инвестициите в центрове за данни с двуцифрен ръст през 2024

Растежът на капиталовите разходи за центрове за данни ще се ускори
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните капиталови разходи за центрове за данни ще нараснат с двуцифрени темпове през 2024 г., прогнозира анализаторската агенция Dell’Oro Group. Нова вълна от разширения на хиперскейлърите – ключови играчи на пазара на облачни услуги, като Amazon и Meta – ще ускори инвестициите в центрове за данни. Освен това се очаква размразяване на инвестициите в корпоративния сегмент.

„През 2023 г. капиталовите инвестиции в центрове за данни по света ще се увеличат с 4%. Пазарът беше отслабен от забавяне на внедряването на сървъри с общо предназначение и системи за съхранение, въпреки факта, че инвестициите в изкуствен интелект (AI) се разраснаха”, коментира Барон Фунг, директор по изследванията на Dell’Oro Group.

Според него, през 2023 г. Microsoft, Google и Oracle са увеличили капиталовите инвестиции в центрове за данни, но други облачни доставчици, включително Amazon и Meta, напротив, са намалили разходите в това направление.

Анализаторите имат по-оптимистични прогнози за следващата година. Като цяло се очаква капиталовите разходи на глобалните центрове за данни да нараснат с 11%, като най-големите доставчици на облачни услуги ще увеличат инвестициите си с 13%.

Dell’Oro вярва, че новите приложения на AI, като системите за генеративен изкуствен интелект, ще станат най-важните двигатели на инвестиции в индустрията на облачните услуги и корпоративния сегмент. В допълнение, след продължителна корекция надолу се очаква търсенето на сървъри с общо предназначение отново да се повиши. Това ще бъде улеснено от предстоящия преход на клиентите към нови сървърни платформи, за да подобрят изчислителната си ефективност.

Съгласно прогнозата на Dell’Oro, пазарите на сървъри и системи за съхранение ще постигнат ръст на приходите от над 20% през 2024 г. В същото време в сегментите мрежово оборудване и физическа инфраструктура за центрове за данни се очакват увеличения с едноцифрени проценти.

Що се отнася до пазара на сървъри, през третото тримесечие на 2023 г. най-големият доставчик на OEM хардуер по приходи е Dell. В челната тройка влизат още IEI Systems (преди Inspur) и HPE.

По-рано Omdia съобщи, че през третото тримесечие на 2023 г. приходите на световния пазар на сървъри са намалели със 7% на годишна база и възлизат на 25,5 милиарда долара. Спадът в брой е още по-силен – доставките на сървъри намаляват с 26%. Анализаторите изчисляват, че годишните доставки ще бъдат от порядъка на 11,4 милиона единици, което е с 19% по-малко от 2022 г.

Коментар