Новият хуманоиден робот на Tesla е по-лек и по-бърз

Хуманоидният робот Optimus Gen 2 бележи значителен прогрес
(снимка: Elon Musk / X)

Американската компания Tesla представи Optimus Gen 2 – следващо поколение на своя хуманоиден робот, който ще може да изпълнява различни задачи, за да помага на хората в ежедневието.

Tesla иска да създаде хуманоиден робот, който може да бъде достатъчно гъвкав, за да замени човека в рутинните задачи, но мнозина се съмняват, че това е постижимо в краткосрочен план. Компанията обаче вярва, че може да постигне целта си чрез използване на изкуствения интелект от самоуправляемите автомобили и опита си в батериите и електрическите двигатели.

Нещо повече, Tesla твърди, че нейните автомобили вече са роботи на колела. Сега остава само да им придаде хуманоидна форма, за да могат да заместят хората в някои задачи.

Всеки пръст от новата ръка на Optimus Gen 2 има тактилно усещане
(снимка: Elon Musk / X)

По-рано компанията на Илон Мъск обяви, че Optimus преминава цялостно обучение с помощта на невронни мрежи и може да изпълнява нови задачи, като например автономно сортиране на обекти.

Новата версия на робота вече е оборудвана с всички задвижващи механизми и сензори, разработени от Tesla. Компанията твърди, че Optimus Gen 2 ходи с 30% по-бързо и, че е намалила теглото на робота с 10 кг, като същевременно е подобрила баланса. Видео демонстрацията показва Optimus Gen 2 приклекнал, докато балансира.

Една от най-трудните части на хуманоидния робот са ръцете. Те трябва да са достатъчно здрави, за да издържат значителни натоварвания, но и достатъчно прецизни, за да се справят с чупливи предмети.

Новият Optimus Gen 2 демонстрира танцувални умения
(снимка: Elon Musk / X)

Tesla заяви, че планира скоро да започне да използва робота в собствените си производствени операции. След като докаже неговата полезност, компанията ще пристъпи към продажбите на робота.

По-рано Илон Мъск каза, че потенциалното търсене на такива роботи може да достигне от 10 до 20 милиарда единици. Той вярва, че Optimus ще формира „по-голямата част от дългосрочната стойност на Tesla”.

Коментари по темата: „Новият хуманоиден робот на Tesla е по-лек и по-бърз”

добавете коментар...

  1. Serial designation: Ic/0n w J-37

    Ето бе? Ей го е бъдещето- идва

  2. Гошето

    Има още много работа 🙂

Коментар