Дървен център за данни ще дава топлина за хранителни култури

Екологичен център за данни в Швеция ще бъде направен изцяло от дърво, а топлината му ще се използва за отглеждане на хранителни култури
(снимка: EcoDataCenter)

Шведската компания EcoDataCentre, собственост на фондация Areim, която изгражда и управлява зелени центрове за данни, възнамерява да изгради устойчив EcoDataCenter 2 в община Йостерсунд.

Операторът вече е реализирал подобен проект с EcoDataCenter 1, който е „първият в света” център за данни, изграден изцяло от дърво и с участието на местна работна ръка, отбелязва HPC Wire. Излишната топлина от центъра се използва в производството на дървесни пелети.

Сега обаче компанията се е захванала с много по-сложен „зелен” проект. EcoDataCenter 2 ще бъде разположен в община Йостерсунд, където в енергийните мрежи тече ток само от възобновяеми източници. Проектът ще създаде 800-1000 работни места, а „зелената” енергия освен всичко друго ще позволи отглеждане на хранителни продукти, нехарактерни за местния студен климат.

При проектиране на центъра се взимат предвид екологични фактори като повторно използване на материали, организация на трудовите отношения, вид на консумирана енергия и други важни аспекти.

Компанията Wa3rm е ключов участник в процеса и въз основа на нейните идеи ще бъде изграден „кръговият” бизнес. Wa3rm ще се занимава и с производството на хранителни продукти. Компанията казва, че проектът първоначално е замислен с оглед на прилагане на „кръговата” концепция.

Според оператора на центъра за данни, тъй като повечето HPC изчисления не се влияят от закъснения във времето, центровете за данни могат да бъдат проектирани точно там, където системите ще постигнат най-високо ниво на екологична ефективност.

Съгласно плана, до 2026 г. трябва да влезе в експлоатация първата фаза на проекта с мощност от 20 MW, а до 2033 г. мощността на центъра за данни ще „нарасне” до 150 MW. Известно е, че подобни проекти, включващи отглеждане на риба и омари, вече са реализирани в Япония и Норвегия.

Коментар