Силициевата долина става скъпа и за „белите якички“

Дори шестцифрена годишна заплата може да се окаже недостатъчна на едно четиричленно семейство в Сан Франциско да посрещне нуждите си, поради все по-скъпия живот в метрополиса.

Според нов доклад на Департамента по жилищно строителство и градско развитие, семейство от четирима, което изкарва 117 400 долара годишно, се квалифицира като такова с „нисък доход“, докато миналата година прагът е бил 105 350 долара, отбелязва CNBC. За „нисък доход“ вече се счита годишна заплата от 82 000 долара на човек.

В други известни скъпи градове ситуацията не е толкова крайна. Така например, в Ню Йорк прагът „нисък доход“ за четиричленно семейство е 83 450 щатски долара годишно, а в Лос Анджелис е 77 500 долара.

Издръжката на семейство от четирима в Сан Франциско се оценява на 92 139 долара, според калкулатора за заплати на MIT. Моделът взема предвид разходите за грижи за децата и здравното осигуряване, в допълнение към храната и други редовни харчове, но не включва „екстри“ като посещенията на ресторанти, почивките и заделянето на пари за инвестиции.

Неравенството на доходите в Силициевата долина удря някои групи особено силно. Въпреки че имат договори с големи технологични компании, някои работници се борят за оцеляване. Охранителният инспектор Джовани Мартинес, който е на договор към Facebook, е принуден да работи още като шофьор за Lyft и рейнджър на парка, за да издържа семейството си, съобщава Гардиън.

Никол и Виктор, брачна двойка на договор в кафене в централата на Facebook, живеят в гараж с трите си деца. Те заемат пари от приятели и семейство, за да останат на повърхността, и понякога прибягват и до други заеми. Семейството не може да си позволи здравния план на компанията.

През 2015 година Facebook въведе минимална заплащане от 15 долара на час за всичките си контрагенти, но това изглежда не е достатъчно в района на Сан Франциско, където разходите за живот са с 62% по-високи от средните за САЩ.

Дори някои служители от категорията „бели якички“ се борят за оцеляване. Такъв е случаят със служител на Twitter, който твърди пред Гардиън, че с годишна заплата от 160 000 долара едва връзва двата края в Силициевата долина. Най-големият му разход е месечният наем от 3000 долара за къща с две спални, където той живее със съпругата и двете си деца и я описва като „ултра евтина“.

Коментари по темата: „Силициевата долина става скъпа и за „белите якички“”

добавете коментар...

  1. Слави

    Какво се оплакват тия, да дойдат да поживеят със 250 долара на месец и да видят как се оцелява в северозападна България

Коментар