Япония отново се провали с частната ракета Momo

Броени секунди след изстрелването си, ракетата MOMO-2 се разруши и изгоря

Частните космически експерименти в Япония търпят провал до момента. И вторият опит с ракетата Momo  на Interstellar Technologies се оказа неуспешен, стана ясно през седмицата.

Няколко секунди след изстрелването ракетата се разруши и изгоря. Предишният опит на частната компания Interstellar Technologies да изстреля Momo-2 също беше неуспешен.

Причината за инцидента не се съобщава. Не е ясно как поредната неудача с Momo-2 ще повлия на плановете на компанията да изведе спътник в околоземна орбита до 2020 година, отбелязва Engadget.com.

Interstellar Technologies, от своя страна, уверява, че пусковият комплекс не е пострадал и космическата програма ще бъде продължена. Стратегията на компанията се базира на използване на съществуващи компоненти вместо на разработки „от нулата”.

Предполага се, че подобен подход ще намали значително стойността на полетите. Разходите за първата Momo ракета се оценява на 440 000 долара, докато ракетите на държавните космически агенции струват не по-малко от 1,8 млн. долара.

Коментар