Швеция изгражда най-големия AI клъстер в Европа

Ускорителите Nvidia Blackwell са в основата на гигантски AI центрове за данни
(снимка: Nvidia)

Облачният доставчик CoreWeave възнамерява да наеме център за данни от шведския оператор EcoDataCenter за хостване на „един от най-големите” AI клъстери в Европа с хиляди ускорители Nvidia Blackwell.

Проектът цели да отговори на търсенето на широкомащабна AI инфраструктура от водещи лаборатории и компании в областта на изкуствения интелект. Клъстерът трябва да влезе в експлоатация през 2025 г., съобщи Datacenter Dynamics.

Допълнителни подробности за това какви съоръжения ще бъдат използвани и действителният мащаб на проекта не са известни. Според представител на CoreWeave, сътрудничеството с EcoDataCenter е повратна точка за разширяване на бизнеса на компанията в Европа.

EcoDataCenter е създадена през 2015 г. от шведската енергийна компания Falu Energi & Vatten и оператора на центрове за данни EcoDC AB. През 2018 г. разработчикът Areim придоби мажоритарен дял в компанията за приблизително $22 милиона, а през 2019 г. я обедини с шведския оператор Fortlax.

В момента EcoDataCenter управлява пет центъра за данни в три различни обекта. По-рано тази година шведската компания обяви планове за изграждане на нов кампус EcoDataCenter 2 с мощност 150 MW, като първият блок с мощност 20 MW ще бъде завършен през 2026 г.

Основана през 2017 г., CoreWeave първоначално се специализира в крипто и блокчейн технологии и активно инвестира в облачни проекти, предоставяйки на клиентите достъп до ускорители.

Компанията е привлякла 12 милиарда долара инвестиции и директни заеми през последните две години и планира да похарчи 3,5 милиарда долара за разширяване на бизнеса си в Европа, включително в Норвегия и Обединеното кралство.

До края на настоящата година CoreWeave очаква да управлява 28 съоръжения за данни по целия свят, спрямо само 14 центъра през миналата година.

Коментар