Пат Гелсингър, Intel: Уважавам скептицизма на пазара

Пат Гелсингър е под натиск от инвеститорите, но остава оптимист за Intel
(снимка: Pat Gelsinger / X)

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър заяви, че уважава „скептицизма” на инвеститорите в момент, когато американският чипмейкър изпитва сериозни затруднения на силно конкурентния пазар.

Гелсингър говори за “няколко трудни седмици” след катастрофалния финансов отчет за последното тримесечие на производителя на чипове. Компанията работи усилено, за да отговори на опасенията на инвеститорите.

„Уважаваме част от скептицизма, който получихме от пазара”, каза Гелсингер в чат по време на технологичната конференция на Deutsche Bank в Дана Пойнт, Калифорния. „Вярваме, че сме готови за предизвикателството”, предаде думите му CNBC.

Цената на акциите на Intel падна с 26% след финансовия отчет за приходите на компанията по-рано този месец, в най-лошия ден за Уолстрийт от над 50 години. Акциите на чипмейкъра поевтиняха с 59% тази година, търгувайки се близо до най-ниската си стойност от повече от десетилетие.

Intel е под огромен натиск през последните няколко години, тъй като продължава да харчи милиарди долари за изграждане на бизнес за производство на чипове по договор. Същевременно пазарният дял на компанията в основния ѝ бизнес с процесори за компютри и центрове за данни намалява. Освен това Intel не успява да постигне значим напредък в областта на изкуствения интелект.

В четвъртък Гелсингър заяви, че компанията продължава да се бори със слабостите, свързани с изкуствения интелект, в своя сървърен бизнес. Но изрази оптимизъм за бъдещето. „Виждаме финалната линия”, каза Пат.

Той добави, че Intel скоро ще пусне Lunar Lake, наричайки го „най-завладяващия AI PC продукт, създаван някога”. Акциите на Intel се повишиха с повече от 4% в четвъртък, заедно с ръста на по-широкия технологичен сектор.

Компанията е ангажирала съветници, включително Morgan Stanley, които да ѝ помогнат да отблъсне контрола на инвеститорите активисти. Гелсингър не спомена проблема с активистите и внезапното напускане миналата седмица на ветерана от индустрията Лип-Бу Тан от борда на Intel. Според Ройтерс, Тан е в остро несъгласие с други директори относно стъпките, които компанията трябва да предприеме.

Междувременно Гелсингър призна, че акционерите на Intel с право са недоволни от представянето на компанията. По-рано този месец Intel обяви, че ще освободи 15 000 служители и ще проучи съкращения в портфолиото си. Гелсингър вярва, че тези усилия ще се отплатят и посочи „сигнали” от външни клиенти за производството на чипове по договор.

През последното тримесечие Intel регистрира нетна загуба от 1,61 милиарда долара, след като за предходния тримесечен период имаше нетна печалба от 1,48 милиарда долара. Приходите на компанията пък се оказаха по-ниски от прогнозните.

Коментар