Instagram предизвиква неудовлетворение сред жените

Гледането на красиви тела в Instagram води до неудовлетворение сред жените
(снимка: CC0 Public Domain)

Младите жени, които често виждат сексуализирани изображения в Instagram, имат по-ниска удовлетвореност от тялото си, отколкото тези, които виждат по-рядко такова съдържание, установи проучване. Някои жени дори започват да мислят за пластична хирургия.

Социалните медии променят не само нашето поведение, но и възприятието ни за себе си. По-красивите хора на снимката ни карат да се съмняваме в своята привлекателност и да подценяваме външния си вид. В ново проучване, публикувано в Body Image, изследователите са разгледали данни от 247 италиански жени на възраст от 19 до 32 години, за да разберат как реагират на снимки на стройни тела в Instagram и коментарите към тези изображения.

Участниците са помолени да попълнят няколко въпросника, включително един за недоволството от телата си, разказва Eurekalert. След като разгледали на случаен принцип един от четири видеоклипа на изображения в Instagram (сексуализирани или несексуализирани) в комбинация с коментари, участниците са помолени да отговорят на други въпроси за неудовлетворението от тялото, настроението и намеренията да се подложат на пластична хирургия.

Проучването установява, че младите жени, гледали сексуализирани изображения, съобщават за повишено недоволство от тялото си в сравнение с това, което е наблюдавано преди да видят изображенията. В същото време жените, гледали несексуализирани изображения, не съобщават за увеличено неудовлетворение от тялото.

Това показва, че сексуализиращите изображения в Instagram са фактор, който увеличава неудовлетворението от тялото. Изглежда, че коментарите към изображенията не повлияват на недоволството от тялото на участниците в изследването.

Проучването разглежда и ролята на пристрастяването към Instagram по отношение на възприемането на тялото. Жените, които са използвали платформата по-често, са по-склонни да обмислят пластична хирургия, особено след като са били изложени на сексуализирани изображения или коментари за външния им вид в емисиите на Instagram.

Коментар