Facebook, Instagram сe сринаха по целия свят

Потребители на Facebook от цял свят алармираха за проблеми със социалната мрежа
(снимка: CC0 Public Domain)

Социалните мрежи Facebook и Instagram претърпяха сериозен технически проблем в глобален мащаб. Хиляди потребители регистрираха грешки при достъп до услугите на Meta.

Потребителите, вкл. в България, алармираха за проблеми като принудително излизане от Facebook – и когато се опитаха да влязат отново, виждаха съобщение за грешка: „Нещо се обърка. Моля, опитайте отново”.

Според услугата за мониторинг Downdetector, отчетите за грешки са се увеличили малко след 17:30 ч. във вторник. До 18:00 ч. Downdetector е получил повече от 500 000 доклада за грешки.

Освен това потребителите на Instagram съобщиха, че емисията им не се обновява. Прекъсването обхвана още платформата за съобщения на Meta (Messaging) и Threads – подобно на Twitter приложение, пуснато миналата година.

Междувременно се появи и първата официална реакция от Meta. В публикация в X (бивш Twitter), говорителят на Meta Анди Стоун написа: „Наясно сме, че хората имат проблеми с достъпа до нашите услуги. В момента работим върху това”.

Малко по-късно страницата Facebook Login Status съобщи за „Големи прекъсвания“: „Наясно сме с проблем, засягащ влизането във Facebook. Нашите инженерни екипи активно се стремят да разрешат проблема възможно най-бързо“.

Към 19:00 ч. българско време достъпът до Facebook беше възстановен. Според репортажи в западните медии, сривът на услугите на Meta може да е причинен от повреда на подводните интернет кабели в Червено море.

Коментар