Видеокартите с 4GB вече издишат в игрите

За комфорт във видеоигрите вече са необходими карти с минимум 8GB памет
(снимка: CC0 Public Domain)

Дойде ли краят на видеокартите с 4GB памет? Тестовете показват, че този обем не е достатъчен за съвременните игри дори и с минимални настройки. Изпитанията са проведени с карта Radeon RX 6500 XT.

Според резултатите от множество тестове със съвременни игри, и 8GB памет на видеокартата (VRAM) не са достатъчни, дори при минимална Full HD резолюция. Но експертите от Hardware Unboxed сравняват производителността на видеокарти с 4GB и 8GB памет.

Тестовете са проведени с графична карта Radeon RX 6500 XT, която се предлага на пазара с различни обеми памет. Макар че липсва окончателна диаграма с резултатите, показателно е, че от 14 тествани игри само три не показват значително подобрение при версия на видеокартата с 8 GB памет, дори при при най-ниските настройки за качество на графиката.

Обикновено, ако настройките са зададени на максимум, версията на RX 6500 XT с 8GB памет веднага излиза напред. Така категорично става ясно, че в съвременните игри, дори във Full HD резолюция и с минимални настройки за качество на графиката, 4GB видеопамет вече не са достатъчни.

Авторите на теста уточняват, че са извършили изпитанията с бюджетна 3D карта. Но въпреки това влиянието на капацитета на паметта все още е много голямо в игрите.

Коментар