Застрашено е издаването на 1 млрд. платежни карти

Липсата на платежни карти ще има пагубен ефект върху БВП, предупредиха анализатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Недостигът на полупроводникови продукти се разпространи и в банковия сектор. Поради дефицита на чипове, до 1 милиард платежни карти може да не бъдат издадени в рамките на следващите 18 месеца – 347 милиона са през 2021 г. и до 740 милиона – през 2022 г.

Противно на някои оптимистичните прогнози, анализаторите от ABI Research подчертават, че индустрията остава във „високо ниво на несигурност”, тъй като търсенето на полупроводници все още далеч надхвърля предлагането.

В същото време платежните карти са важен инструмент в световната икономика, както от гледна точка на потребителите, така и на бизнеса. Достъпът до платежни карти е основно изискване за ежедневните цифрови транзакции и покупки.

„Липсата на платежни карти директно ще доведе до по-малко покупки, което в крайна сметка ще има пагубен ефект върху БВП. Индустрията на платежните карти трябва да се счита за основен приоритет при доставката на чипове“, коментира Фил Сили, директор по изследвания на цифровата сигурност в ABI Research.

Въпреки че въздействието на недостига на чипове върху индустрията на платежните карти остана до голяма степен незабелязано през първата половина на 2021 г. и беше донякъде компенсирано от съществуващите запаси, то започва да става много забележимо през втората половина на 2021 г.

Тъй като сроковете за производство на чипове продължават да се удължават, анализаторите разглеждат 2022 година като критична по отношение на дефицита на полупроводници.

Коментари по темата: „Застрашено е издаването на 1 млрд. платежни карти”

добавете коментар...

  1. й

    Глупости, хората и без това почнаха да плащат с телефоните

Коментар