Ситуацията с доставките на чипове е „изключително тежка”

Запасите от чипове достигнаха най-ниските си нива за всички времена
(снимка: CC0 Public Domain)

Немският производител на чипове Infineon Technologies заяви във вторник, че се бори с изключителната „стегнатост” на пазара, тъй като последната вълна на пандемията вече подкопава и без друго разстроеното производството в Азия, а запасите достигат най-ниските нива за всички времена.

Финансовите резултати на компанията, която е ключов доставчик на чипове за автомобилната индустрия, за изминалото фискално тримесечие отразяват тази „стегнатост”, отбелязва WHBL. Ръстът на приходите е едва 1%, което е далеч по-малко от очакванията на анализаторите, въпреки че маржовете на печалба бяха значително нараснали през периода – те скочиха над прогнозните 18%.

„Търсенето на полупроводници е непрекъснато”, каза изпълнителният директор Райнхард Плос. „В момента обаче пазарът е изправен пред изключително тежка ситуация що се касае до предлагането”.

Плос подчерта, че наличностите в момента са „на историческо дъно”. „Нашите чипове се изпращат от фабриките направо за крайни приложения”, заяви шефът на Infineon.

При тези обстоятелства всички блокировки, наложени от правителствата във връзка с ограничаване на разпространението на коронавируса – като например тези в Малайзия, където Infineon има производствен обект – са особено сериозни, добави Плос.

„Ние правим всичко възможно да подобрим нещата по цялата верига на стойността и работим възможно най-гъвкаво в най-добрия интерес на нашите клиенти. В същото време непрекъснато изграждаме допълнителен капацитет”, заключи Плос.

Коментари по темата: „Ситуацията с доставките на чипове е „изключително тежка””

добавете коментар...

  1. Симо

    Абсолютно невярна информация, имам приятел който работи в инфинеън в Мюнхен, менажерче от ниско ниво на група от 10тина човека за проектиране на полупроводници, и казва че това са спекулации, задържат умишлено огромни количества чиповете, складират и продават по малко с цел повишаване на цените и да предизвикат дефицит, но се оказва че сметките са им грешни, шефовете мрънкали вече че това е глупаво и губят пари от пропуснати огромни продажби и губят пазарен дял , и догодина очакват проблеми с прекалено голямото количество натрупани чипове, понеже в Азия фабриките на другите производители китайски основно бълват продукция на по ниски цени и съизмеримо качество и продават и правят пари и си развиват бизнеса а инфинеън играят играта на дефицита някак свързана с измисления вирус по нареждане отгоре… и авера казва че при такова положение ще се наложи да се продадат на китайците на ниска цена.. . може би това е целта

Коментар