Google вгражда собствен процесор в смартфоните Pixel

Новите смартфони Pixel ще конкурират високия клас устройства на Apple и Samsung
(снимка: Google)

Google обяви, че ще произвежда свой собствен процесор за смартфони. Чипът Google Tensor ще залегне в основата на новите телефони Pixel 6 и Pixel 6 Pro, очаквани на пазара тази есен.

С този ход компанията ще загърби досегашния доставчик Qualcomm. По-рано и Apple реши да използва свои собствени процесори в новите си компютри вместо чипове на Intel, припомня CNBC.

Наред с това, подобно на Apple, Google ще използва Arm архитектура. Процесорите Arm имат по-ниска мощност и се използват в цялата индустрия за мобилни устройства – от телефони до таблети и лаптопи.

Междувременно, Qualcomm заяви, от своя страна, че ще продължи да работи в тясно сътрудничество с Google по настоящите и бъдещите продукти, базирани на платформата Snapdragon.

Google Tensor ще захранва водещите модели телефони на голямата интернет компания, които се очаква да излязат на пазара през октомври. Google ще конкурира директно Apple и Samsung във високия клас смартфони.

Името Google Tensor е жест към процесорното звено на Google, което носи същото име и се използва от компанията за облачни изчисления. Става дума за „система на чип” или накратко SoC, за която Google казва, че „ще предложи големи подобрения в обработката на снимки и видео чрез телефоните, наред с функции като превръщане на глас в реч и превод”.

Технологията включва специален процесор за приложения с изкуствен интелект. Вграждането на Tensor ще позволи на смартфоните Pixel лесно да обработват повече информация локално, вместо да изпращат данните в облака.

Коментар