Малка държавица в Европа произвежда ИТ „еднорози”

Стартъпите и технологичните фирми може да правят 15% от БВП на Естония към 2025 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Макар че много от нас се видяха принудени да работят от къщи през 2020 г., малцина биха могли да се похвалят, че са привлекли десетки милиони евра или долари за начинанието си – както може да твърди естонският предприемач Каарел Коткас.

Коткас е основател и главен изпълнителен директор на новостартиращата компания Veriff. Тя разработва приложение за проверка на самоличността. Наскоро стана ясно, че фирмата му е привлякла 58 милиона евро инвестиции от водещи американски инвестиционни фондове.

За подготвените не е трудно

„Преди да настъпи пандемията бях в Обединеното кралство и САЩ в продължение на шест месеца. През 2020 г. бях в Естония и привлякох тези инвестиции, общо взето, от спалнята си”, казва Коткас в репортаж на ZDNet. „През последните няколко месеца живеех в ритъма на Сан Франциско, тъй като и двамата ни водещи инвеститори – IVP и Accel – са базирани в Сан Франциско. Денят ми започваше в 18:00 и завършваше в 04:00 призори Талинско време”.

„Ако сте добре подготвени, тогава не е твърде трудно – Veriff има работещ бизнес-модел, ясна дългосрочна стратегия и силен лидерски екип. Освен това бордът на Veriff наистина ме подкрепяше, използвайки своята мрежа и правейки процеса на набиране на средства по-гладък”, казва той.

Проверката на самоличността се превърна от нещо, което „е хубаво да го има”, в нещо, което е абсолютно потребно в много индустрии. Коткас казва, че справянето с пандемията е спомогнало за въвеждане на различни нови случаи на употреба, например в образователния сектор, където студентите се явяват на изпити, докато продължават да учат дистанционно или хибридно.

Той очаква сериозно приложение на системата и в здравеопазването във връзка с ваксините, както и в хотелиерството и туризма, където ще се търсят нови подходи за безопасна и бърза проверка на пътниците.

Е, Veriff е само един пример за успешните стартъпи на Естония, които – въпреки тежките икономически условия през изминалата година – продължиха да се умножават.

Младатa фирма за системи за транспорт и доставка на храна Bolt грабна повече от половината от рекордната сума от 453 милиона евро финансиране, което естонските новостартиращи фирми привлякоха през миналата година. Bolt събра 100 милиона евро от Naya Capital Management през май и още 150 милиона евро от D1 Capital Partners и Darsana Capital Partners през декември.

Сред най-големите получатели на финансиране бяха финтех стартъпът Monese (55 милиона евро), компанията за ултракондензатори за съхранение на енергия Skeleton Technologies (41 милиона евро), новостартиращата компания за киберсигурност Rangeforce и гореспоменатата Veriff (с по около 14 милиона евро).

Според правителствената инициатива Startup Estonia, общо 76 естонски новостартиращи фирми са успели да привлекат пари от инвеститори през 2020 г. От тях поне 30 са събрали поне 1 милион евро.

Доста „еднорози”, нали?

Статистическите данни за първите няколко месеца на 2021 г. доказват, че 2020 г. не е отклонение: до средата на април естонските новостартиращи фирми вече са привлекли почти 200 милиона евро, включително средствата, събрани за Veriff, и 64 милиона евро инвестиции, събрани от цифровата платформа за обслужване на клиенти Glia.

Въпреки че БВП на Естония се сви с 2,9% през 2020 г., общите приходи на естонските новостартиращи компании нараснаха с 43%, а броят на служителите се е увеличил с 4% до 6 072 души.

Това не е някаква случайност. Правителството работи усърдно по въпроса. Целта е стартъпите и технологичните фирми да достигнат дял от 15% от БВП на страната до 2025 г., казва ръководителят на правителствената инициатива Startup Estonia Ив Питърсън. Коронавирусът не е променил тези амбиции.

2020 г. отбеляза и друг важен етап за естонската екосистема от стартъпи: CRM платформата Pipedrive получи мажоритарна инвестиция от Vista Equity Partners. С това Pipedrive стана петият стартъп от Естония – след Skype, Playtech, Bolt и Wise (по-рано наричан Transferwise), оценена на над милиард долара.

Добре де – какво е това, което прави една държава с 1,3 милиона души население толкова успешна в „отглеждането” на стартъпи и превръщането им в „еднорози” систематично?

„Да цитирам римския философ Сенека, че „късметът се случва, когато подготовката срещне възможността”, казва Кайди Руусалеп, главен изпълнителен директор на Funderbeam, стартъп с платформа за търговия и дялово финансиране. Руусалеп твърди, че освен напреднало дигитално общество и голям набор от таланти, друг ключов фактор в Естония е подобреният достъп до капитал и мрежа на инвеститорите.

„Ако компанията е достатъчно зряла, за да търси дялово финансиране, тогава естонските супер-основатели, които вече са инвестирали в определена компания на по-ранни етапи, са много добре свързани помежду си, за да свържат стартъпа с гиганти за рисков капитал в Лондон или Силициевата долина”, казва Руусалеп.

Изпълнителният директор на Veriff Коткас посочва, че вече има няколко поколения основатели на новостартиращи компании в Естония, които успешно са напуснали бизнесите си и сега търсят нови стартиращи компании и проекти с потенциал в страната.

Това резонира добре със статистическите данни, събрани от Startup Estonia: през 2020 г. почти 31 милиона евро от общо 453 милиона евро финансиране, предоставено на стартиращи фирми, са били предоставени от местни инвеститори, много от които имат опит от местен „еднорог”.

Подкрепата не е само финансова

Руусалеп твърди, че Естония може да е единствената страна, в която основателите на стартиращи компании са създали силен клуб, наречен „Общество на основателите”. Кодексът на поведение в естонския стартъп ландшафт е, че всеки основател помага на всеки друг.

„Мога да се обадя на десетки други естонски основатели; те ще намерят момент да ме изслушат и да ме консултират. Това работи и в обратната посока”, споделя тя.

Наред с това наличието на силно чувство за единство дава възможност на основателите на стартиращи фирми да споделят опит, но и да бъдат единен партньор на правителството и други индустрии в и извън Естония.

„Основателите могат да се учат от други основатели, които вече са се справили с подобни предизвикателства, инженерите се учат от други топ инженери, бизнес-разработчиците се учат от други топ-бизнес разработчици и т.н.”, обобщава Руусалеп.

Коментари по темата: „Малка държавица в Европа произвежда ИТ „еднорози””

добавете коментар...

  1. :o)

    Така е, съединението прави силата.
    А тук всеки оцелява по какъвто начин намери.
    Затова няма да ги стигнем тия стартъпи още 100 години 🙂

Коментар