Фонд ще подпомага малки стартиращи компании

Първият от трите фонда за рисково финансиране, учреден по инициативата JEREMIE, ще започне работа до средата на август. Инвестиционният борд на инициативата одобри и стратегия за заемните инструменти, съобщи МИЕТ.

Конкурсът за мениджър по фонда за стартиращи малки компании – venture capital – ще бъде обявен до средата на следващия месец, реши инвестиционният борд на JEREMIE.

Процедурите за останалите два фонда – growth equity (фонд за малки компании в процес на развитие) и mezzanine (смесен инструмент между дялови инвестиции и заеми), ще бъдат обявени през септември.

Вече е регистриран холдинговият фонд, който ще управлява средствата по JEREMIE от името и за сметка на българското правителство. По набирателната сметка на фонда са преведени 199 млн. евро, които са сертифицирани от сертифициращия орган на България. Очаква се това да направи скоро и Европейската комисия.

Предвидено е venture capital фондът да стартира с капитал от 30 млн. евро, от които 21 млн. евро са по линия на JEREMIE. Growth equity  и mezzanine фондовете ще бъдат с капитал от по 60 млн. евро. Половината от тази сума е осигурена за сметка на JEREMIE.

„Решихме за гаранционния фонд по JEREMIE да бъдат осигурени 74 млн. евро, с които ще бъдат гарантирани около 360 млн. евро заеми за малки и средни предприятия при по-добри условия в сравнение със стандартните банкови продукти", съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов.

Идеята е заемите за бизнеса, гарантирани от този фонд, да бъдат или с по-ниски лихви, или по тях да се изисква по-малко обезпечение заради гаранцията, която дава JEREMIE, а може и комбинация от двете.

Основна цел на фонда е да намали трудностите при финансиране на малки и средни предприятия. Заемите, гарантирани с тези пари, ще са със срок между 1 и 6 години. През септември се очаква да започне изборът на банки, чрез които ще бъдат осигурени тези средства, допълни зам.-министър Ангелов.

 Инвестиционният борд на JEREMIE се състои от трима представители на МИЕТ и двама – на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

Коментар